PISA test: Koliko su plaćeni kineski učitelji za ovu katastrofu koju su priredili Zapadu

Svake treće godine ponavlja se isto: trista puta reformisano balkansko školstvo zapanji se pred rezultatima PISA testa, koji pre svega i iznad svega meri funkcionalnu, dakle praktično primenjivu pismenost učenika u državama članicama OECD.

Svaki peti učenik u Hrvatskoj, svaki treći učenik u Srbiji, svaki drugi učenik u Bosni i Hercegovini funkcionalno je nepismen, utvrdilo je to istraživanje obavljeno prošle godine u 79 država i teritorija i medju oko 600.000 učenika od sedmog razreda osnovne do prvog razreda srednje škole

Testirano je i vladanje matematičkom i prirodnim naukama.

Od država sa kojima se Srbija rado poredi, ucenici su rezultat bolji od proseka OECD-a postigli jedino u Sloveniji i to na sva tri testa. Mladi Slovenci su 21. (po funkcionalnoj pismenosti), 14. u matematici i 13. u prirodnim naukama.

Svi ostali, sa kojima se inače poredimo, su kao i Srbija ispod proseka, ali ispred učenika iz Srbije su, od država sa teritorije bivše Jugoslavije, još samo učenici iz Hrvatske. Objava rezultata testa baš se poklopila s okončanjem 36-dnevnog štrajka za dostojanstvo i status hrvatskih učitelja i nastavnika i ponovnim polaskom u školu hrvatskih djaka.

Pri samom dnu liste na 75. mestu je Kosovo. Rezultate istraživanja će valjda neko nadležan da prouči, jer trebalo bi ozbiljno da se zamislimo: po jednakosti šansi dečaka i devojčica Srbija je oko OECD proseka, a Kosovo iznad tog proseka!

Apsolutni pobednici sva tri ova testiranja su učenici četiri kineske provincije: 10% testiranih kineskih djaka sa najlošijim rezultatom pokazali su bolju funkcionalnu pismenost od najbolje plasiranih učenika u nekim zemljama i bolju od OECD proseka. A naši su rezultati, da podsetimo, ispod tog proseka.

Kineski učenici su bez svake sumnje dokazali superiornost kineskog obrazovnog sistema.

Koliko su plaćeni kineski učitelji i nastavnici, bez sumnje zaslužni za ovaj uspeh svojih učenika?

Prema podacima Nacionalne statističke službe NR Kine, prosečna plata u gradskom državnom i društvenom sektoru iznosila je 2017. godine 74.318 juana bruto godišnje ili 867 dolara mesečno bruto (preračunato po sadašnjem kursu, uračunati porezi i doprinosi).

U državnom sektoru obrazovanja, prosečna plata je 2017. godine iznosila 83.412 juana bruto godišnje ili 973,14 dolara bruto mesečno.

U privatnom gradskom sektoru prosečna plata je iste godine iznosila 45.761 juan ili 533,87 dolara mesečno bruto.

A u gradskim obrazovnim institucijama u privatnom vlasništvu prosečna plata je bila 43.263 juana godišnje ili 504,735 dolara mesečno bruto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com