Pitanje iz Moskve Vašingtonu: Jeste uvodili sankcije američkim firmama koje su saradjivale s Hitlerom?

Odgovor na ovo pitanje večeras je dala ruska državna televizija Rusija-1 u emisiji „Vesti“ i odgovor je kategorično: NE.

Navedeni su primeri mnogih američkih firmi, koje su svojom proizvodnjom direktno pomogle stvaranju ratne mašinerije Nemačke pred Drugi svetski rat – recimo Ford je zaslužan za preko 70 odsto nemačkih vojnih kamiona i oklopnih vozila, ali autori emisije su  se naročito koncentrisali na IBM i njenog osnivača.

Firma je, i uz pozivanje na knjigu „IBM holokaust“ Edvina Blejka, optužena da je od Hitlera 1933. godine dobila i prihvatila narudžbu da napravi popis Jevreja,  ukrštenim pitanjima čak i popis onih skrivenih.

I IBM je posao obavio. Firma je proizvela perforirane karte na koje su, tvrdi Rusija-1, uneti podaci o 11 miliona Jevreja. Te su karte, tvrdi se dalje, poslužile kao „oružje ubistva miliona“ – procenjuje se da je život izgubilo više od šest miliona Jevreja.

Hitler je za saradnju i nagradio osnivača IBM-a Tomasa Votsona, koji je poslom boravio u Nemačkoj jednom u svakih šest meseci. On je na čelu IBM-a ostao od 1915. do 1956. godine i po njemu se zove IBM-ov čudo kompjuter, koji u šahu pobedjuje i vrsne šahiste.

Žrtve holokausta su tražile da im se IBM izvini za „strateški alijans s Hitlerom“. Odbijeno je, ali je IBM 2001. godine u Fond za obeštećenje žrtava holokausta uplatio 3 miliona dolara, tvrdi Rusija-1.

Dakle, da li su SAD, veliki ljubitelj sankcija, uvodile sankcije protiv firmi koje su saradjivale s Hitlerom, pita Rusija-1.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com