Planira li Putin da 2024. postane predsednik savezne države Rusije i Belorusije?

Odluka o stvaranju savezne države Rusije i Belorusije bila je ispravna, ali 90% onoga što je tom odlukom predvidjeno nije ostvareno, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ekonomska dostignuća u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza su veća nego u okviru savezne države Rusije i Belorusije, istakao je Putin.

Povodom zahteva Belorusije da cena nafte i gasa za beloruske firme i gradjane bude jednaka ceni nafte i gasa za ruske firme i gradjane, Putin je rekao da je profitabilnost izvoza gasa u Evropu za Gasprom četiri puta veća nego od izvoza gasa u Belorusiju.

„Belorusiji se gas prodaje po ceni od 127 dolara za 1.000 kubika, a Evropi po ceni od 200 dolara za 1.000 kubika. Na tržištu Rusije gas se prodaje po prosečnoj ceni od 70 dolara za 1.000 kubika, 75 dolara za industriju i 62 dolara za gradjane. Što je udaljenost veća to je ova cena u Rusiji više dotirana, pa najveću dotaciju dobija Smolensk, koji troši 2 milijarde kubika godišnje. Belorusija troši 20 milijardi kubika gasa godišnje i da dotiramo celu Belorusiju kao Smolensk, to bi bilo vrlo neobično”, rekao je Putin.

Ali, može, rekao je on na svojoj godišnjoj konferenciji za štampu, samo u tom slučaju su potrebna neka zajednička pravila: poreska, pravila budžetskih subvencija, nadnacionalni emisioni i kontrolni organi, zajednička antimonopolska politika, pa možda i organi.

“Za sve to potrebna je politička volja i želja”, rekao je Putin i dodao: “U Rusiji takva želja postoji”.

Da li on želi da postane predsednik savezne države Rusije i Belorusije, pošto mu 2024. godine istekne mandat na sadašnjoj funkciji, na to pitanje nije odgovorio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com