Plenković: Restrukturiranje brodogradilišta preskupo za državu

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je izjavio da njegova vlada ne može prihvatiti plan restrukturiranja brodogradilišta Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci jer je preskup za državu, preneo je HRT.

On je rekao da je i odrzivost tog plana upitna.

Vlada je izračunala da bi restrukturiranja bilo za tri milijarde kuna skuplje od stečaja.Plan restrukturiranja, koji je Vlada odbila, koštao bi izmedju 7,5 milijardi i 10,8 milijardi kuna ( izmedu 1 i 1,5 milijarde evra), receno je.

Konačnu odluku o sudbini dva brodogradilišta vlada nije donela.Mada je hrvatski premijer Plenković danas rekao da njegova vlada ostaje otvorena za dodatna rešenja, veruje se da će odluka biti prepuštena trgovinskim sudovima.

Inace, danas je redovni Sud odredio pritvor za šest rukovodilaca dva brodogradilišta kako bi sprečio da utiču na svedoke u predmetu u kome se njih 12 terete za malverzacije kojima su brodogradilišta oštećena za 1,2 milijarde kuna.

Pre saopstenja vlade, Trgovinski sud u Rijeci po treći put je danas odložio donošenje odluke o stečaju brodigradilista 3. maj u Rijeci.

Indikativno će biti danasnje ročište u Trgovačkom sudu u Pazinu gde će se odlučivati o stečaju brodogradilišta Uljanik u Puli.

Predstavnici hrvatske vlade su podsetili da je država u poslednjih pet godina u brodogradilišta ulila 31 milijardu kuna, od čega u „Uljanik“ i „3.maj“ 13,3 milijardi.Sem toga država je platila 3,1 milijarde kuna garancija koje je za brodogradilišta dala.

Ministar rada u Vladi Hrvatske Marko Pavić je za HRT rekao da će, u slučaju stečaja, radnici primiti tri minimalne plate,a imace pravo i na otpremnine i ostale kompenzacije predvidnjene kolektivnim ugovorima.On je rekao da će radnicu s 32 godine staža i s 5 godina do penzionisanja dobijati do penzije po 1500 kuna mesečno.

Prosečna neto plata u Hrvatskoj u januaru je iznosila 6400 kuna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com