Plenković: Nacionalne manjine su bogatstvo hrvatskog društva

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade Andrej Plenković danas je rekao da su Zakon o nacionalnim manjinama Hrvatske i prava koja on daje nacionalnim manjinama  pravna i politička tekovina savremene Hrvatske.

“Manjine i njihova prava su bogatstvo hrvatskog društva i ja to neću menjati”, rekao je Plenković tokom diskusije o programu buduće hrvatske vlade, a pošto je poslanica Domovinskog pokreta Katarina Vidović Krišto kritikovala poslanika srpske nacionalne manjine Milorada Pupovca jer je u Srbiji prisustvovao skupu na kome se tvrdilo da je „hrvatski narod ubio milion Srba što je laž“

Ona je rekla da su XI i XII izborna jedinica neustavne i poslanička mesta nacionalnih manjina neustavna, pa je neustavan ceo izborni proces i proces formiranja vlade.

Plenković je rekao da u izbornom procesu i poslaničkim mestima nacionalnih manjina nema ništa neustavno i da suprotno tvrde oni koji ne poznaju kontekst medjunarodnog priznanja Hrvatske.

Što se postavljanja dvojezičnih ploča u svakoj lokalnoj samoupravi gde su za to stvoreni zakonski uslovi, a što je najavio budući potpredsednik hrvatske vlade poslanik srpske nacionalne manjine Boris Milošević, Plenković je, na pitanje zamenika gradonačelnika Vukovara Pavličeka rekao da će poštovati zakon.

“Vukovar je visoko na listi naših prioriteta i mi ćemo to nastaviti, a zakon ćemo poštovati radi suživota Srba i Hrvata u Vukovaru”, rekao je i podsetio poslanika Pavličeka da je njegova lista u Vukovaru većinu ostvarila delom zahvaljujući i glasovima Srba.

Pavliček je tvrdio da poslednji popis stanovništva nije pokazao realan broj Srba u Vukovaru,  a neće pokazati ni budući popisi, tvrdio je Pavliček.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com