Počela Nedelja kineskog filma

U Jugoslovenskoj kinoteci danas je počela Nedelja kineskog filma u Srbiji u okviru koje će do 21. juna biti prikazano šest ostvarenja.

IMG_20160616_183609

Film „Na megdan vetru“ otvoriće Nedelju kineskog filma. Ovaj film priča o savremenom životu mlade kineske generacije. Film „Sirena“ snažnom maštom i neobičnom tehnikom izražava globalnu temu harmoničnog života čoveka sa prirodom. Film „Monah Sjuencang iz dinastije Tang“ govori o teškom putu kineskog kaluđera Sjuancanga, traženju i širenju budizma pre hiljadu godina. Film „Tri borbe protiv đavola“ adaptiran je prema klasičnom romanu „Na Budinom putu“. Ovaj film je savremenim tehničkim sredstvima prikazao klasičnu priču. Film „Odlazi gospodine tumor“ donosi optimistički stav prema životu, a dokumentarac „Sećanje na Bošan“ govori o ljubavi običnih ljudi pema zavičaju u sred velikih promena koje se dešavaju u Kini, navodi se na sajtu Kinoteke.

Prvi kineski nemi film „Borba na planini Ding Đun“ je snimljen 1905. godine u Pekingu. U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova, sa ukupnim prihodom od prikazivanja koji iznosi 44 milijarde i 69 miliona juana (oko 6 milijardi evra). U prvom tromesečju ove godine prihod u bioskopima iznosio je 14 milijardi i 470 miliona juana, od čega udeo domaćih filmova iznosi 72,4 odsto.

Poslednjih godina, Kina i Srbija imale su dobru saradnju u pogledu filma. Izložbe kineskog filma u Beogradu i „Nedelja kineskog filma“ postavile su platformu za dobro upoznavanje kineske kulture i istorije. Ovogodišnja „Nedelja kineskog filma u Srbiji“ trajaće i tokom zvanične posete kineskog predsednika Sji Đinpinga na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com