Počela sednica Narodne skupštine :Na dnevnom redu izbor vlade

Predlog poslanika Srdjana Milivojevića da se poslanicima vreme za raspravu, zbog važnosti teme, udvostruči nije prihvaćen na sednici Narodne skupštine Republike Srbije koja na dnevnom redu ima izbor premijera i članova vlade Srbije.

Mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević, dočekan velikim aplauzom svojih sapartijaca, u svom je izlaganju rekao da su prethodnih pet vlada najuspešnije u istoriji Srbije i, da nije geopolitičkih nestabilnosti, moglo bi se reći da su rezultati tih vlada izvrsna odskočna daska za skok u budućnost.

Vučević je rekao da će u smislu tih rezultata njegova vlada biti vlada kontinuiteta.

Njena spoljna politika će se zasnivati na političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti.

Vučević je rekao da je Srbija zarad mira i stabilnosti u regionu spremna ponešto i da žrtvuje, ali jedino što nije spremna da žrtvuje su životi naših ljudi.

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, rekao je Vučević i pozvao Evropsku uniju da više učini na svom prosirenju

On je dodao da Srbija nije spremna da zanemari strateško partnerstvo s tradicionalno prijateljima i celo poglavlje govora posvetio čeličnom prijateljstvu s Kinom, a zakleo se i da Srbija, ako ne može da pomogne, neće ni odmoći svojim ruskim prijateljima, uprkos pritiscima.

Naša politika prema rusko-ukrajinskom ratu izdržala je test i potvrdila svoju ispravnost tokom proteklih 26 meseci rata.

On je izrazio nadu da će odnosi Srbije sa SAD opet biti na najvišem nivou, a da će se neslaganja oko dogadjaja započetih 1991, „oko kojih se verovatno nikad nećemo složiti“, najzad biti prepuštena stručnjacima za istoriju.

Vučićević je najavio nove strateške dokumente za razvoj sistema odbrane do sredine sledeće decenije. U centru će biti odbrambena saradnja u regionalnom okruženju,rekao je Vučević i naglasio napredak Srbije na listi najmoćnijih vojnih snaga na svetu :za poslednjih 7 godina za 31 mesto.

Vučević, koji je u poslednjoj Vladi Ane Brnabić bio ministar odbrane, veliki je prostor dao opširnom citiranju novog naoružanja i vojne opreme kojima je uvećana sposobnost Vojske Srbije,kao i naoružanju i opremi koja će joj tek biti obezbeđena.

Navodeći veoma dug niz primera teškog položaja Srba na Kosovu i Metohiju i izazova sa kojima se, s tim u vezi, Srbija suočava, Vučević je obećao da će Srbija nastaviti da štiti opstanak Srba na Kosovu kao i svoje nacionalne i strateške interese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com