Počeli pregovori izmedju Severne i Južne Koreje

U „Palati mira“, u južnom delu demilitarizovane zone počeli su u utorak ujutro pregovori delegacija Severne i Južne Koreje.

Delegacije čini po pet članova a na čelu su im sa strane Južne Koreje ministar za ujedinjenje a sa strane Severne Koreje predsednik komiteta za mirno ujedinjenje.

Kako javljaju svetske agencije, razgovarace se o poboljsanju odnosa izmedju Seula i Pjongjanga i mogucnosti da severnokorejski sportisti ucestvuju na Zimskoj olimpijadi koja 9.februara pocinje u Juznoj Koreji.

Za Zimske olimpijske igre kvalifikovao se iz Severne Koreje samo jedan par klizaca u umetnickom klizanju, ali za njih u propisanom roku nije podneta prijava.

Do iznenadnog otopljavanja odnosa izmedju dve Koreje doslo je kad je severnokorejski lider Kim Dzong Un u novogodisnjem govorio izjavio da zeli da Zimske olimpijske igre uspeju i najavio smanjivanje granicnih tenzija za vreme njihovog trajanje.On je izrazio zelju da severnokorejska delegacija ucestvuje na tom sportskom takmicenju.

Na ponudu je odmah odgovoreno pozitivno iz Seula.

SAD su najpre bile skepticne prema ponudi iz Pjongjanga , a onda je americki predsednik Donald Tramp na svim Tviter nalogu napisao:
“ Da li iko stvarno veruje, da bi do razgovora i dijaloga izmedju Severne i Juzne Koreje doslo da ja nisam jasno, snazno bio spreman na to da upotrebim sve nase snage protiv Severa“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com