Počelo je: Uprava za opšte poslove obavestila Bajdena o početku prenosa vlasti

Emili Marfi, šefica američke Uprave za opšte poslove (General Service Administration) mogla je da čeka do 14. decembra i zvanične potvrde rezultata izbora za 46. predsednika SAD, ali je „samostalno donela odluku“ da tranzicija vlasti počne sada.

Ona je o tome pismom obavestila predsedničkog kandidata Demokratske partije Džoa Bajdena, čijem timu su, tom odlukom, postala dostupna sredstva i ostali resursi za sprovođenje te tranzicije.

„Hoću lično da vam saopštim da sam odluku donela samostalno, oslanjajući se na zakone i raspoložive činjenice. Na mene nije vršen ni direktno ni indirektno pritisak sa bilo koje strane, bilo kog funkcionera izvršne vlasti, uključujući one koji rade u Beloj kući ili GSA, u vezi sa mojom odlukom ili njenim tajmingom. I hoću da bude jasno, nisam dobijala nikakve sugestije da odložim donetu odluku“, napisala je Emili Marfi, a prenosi CNN.

Međutim, kako su preneli američki mediji, oglasio se i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

„Hoću da se zahvalim Emili Marfi za njenu nepokolebivu odanost našoj zemlji. Ona je bila izložena uhođenju, pretnjama i nasilju, a ja ne želim da se to događa njoj, njenoj porodici ili saradnicima GSA. Naša stvar napreduje, mi ćemo produžiti odlučnu borbu, i ja sam siguran, pobedićemo. Ipak, u interesu naše zemlje, ja preporučujem da Emili i njen tim učine sve što je potrebno, u skladu s inicijalnim protokolima, a isto sam rekao da čini i moj tim“, napisao je Tramp na svom Twitter nalogu.

Predsednički izbori su u SAD održani 3. novembra. Aktuelni predsednik Donald Tramp, koji se kandidovao za drugi mandat, osporio je rezultate tih izbora u više saveznih država. Upravo je rezultate tih izbora potvrdila i država Mičigen, što je, smatraju komentatori, presudno delovalo na odluku Emili Marfi da da znak za početak tranzicije vlasti.

Donald Tramp je, međutim, najavio nastavak borbe za istinu pred Vrhovnim sudom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com