Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu

Svetski ekonomski forum u švajcarskom Davosu počeo je u znaku nezapamćenog snega i bračnog para Tramp.

Sneg je stigao, prosečno 1,5 metara visine a ponegde i iznad visine čoveka, Trampovi još nisu.

Ovako veliki sneg Davos nije zapamtio najmanje poslednjih 35 godina, svedočio je za svetske medije jedan meštanin, a Svetski ekonomski forum nije medju svojim učesnicima video jednog američkog predsednika već 18. godina.

Pošto nema pametnijeg posla, svet se ceo dan bavi odlučnošću lokalnih vlasti u Davosu da iz bezbednosnih razloga ne dopuste američkom predsedniku da se u snežni predeo spusti helikopterom i tvrdoglavošću Donalda Trampa da stigne samo tako i nikako drugačije.

Očekuju ga ipak u petak, poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma kako bi ga ubedili da svetski lideri pored nacionalnih interesa uvek treba da imaju u vidu i medjunarodnu perspektivu, kako je rekao osnivač Davoskog foruma Klaus Švab.

Tramp će u Davosu boraviti jedan dan i to će američke poreske obveznike, izračunato je, koštati 40 miliona dolara. Američko obezbedjenje je već rasporedjeno u Davosu, uključujući snajperiste po krovovima, kažu izveštaji sa lica mesta.

Tramp će biti smešten u hotelu u kome apartman staje 3.500 evra dnevno, a u vreme Svetskog ekonomskog foruma cena zna i da se udesetostruči.

Prva dama Amerike neće doći u Davos mada joj je bilo obezbedjeno mesto u osmočlanom Ženskom forumu na čijem je čelu Kristin Lagard šefica MMF.

Zbog prigovora da zapostavlja žene, Svetski ekonomski forum je odlučio da ove godine svim skupovima na Forumu predsedsedavaju – žene.

Od umetnika tu je Elton Džon.

Inače, Svetskoj privredi se za ovu godinu proriče rast od 3,1% (MMF).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com