Počinje III forum „Pojas i Put“

U Pekingu danas počinje III forum kineske Inicijative za medjunarodnu saradnju „Pojas i Put“, koja slavi i desetogodišnjicu svog postojanja.

Prema najavi kineskih medija, očekuje se učešće predstavnika političkog i poslovnog života iz preko 140 država kao predstavnika 30 medjunarodnih organizacija.

Na Forumu će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u Peking je, kako su javili ruski mediji, stigao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Očekuje se da Kina i Srbija potpišu Sporazum o slobodnoj trgovini.

Kinesko izdanje na engleskom jeziku Global Times ocenjuje da Kina inicijativom Pojas i Put čini da se veruje da su mir i razvoj i dalje svetski majnstrim i da će saradnjom pripadnici svetske zajednice naći rešenja za globalne izazove.

„Kineski analitičari kažu da će Forum Pojas i Put biti ključni i istorijski dogadjaj, jer je svet u turbulenciji i trebaju mu rešenja i odgovori, a Kina će,kao što je to činila tokom protekle decenije, nastaviti da vodi i doprinosi globalnom razvoju i upravljanju i kad su svetski mir i stabilnost pred iskušenjima“ piše kinesko izdanje na engleskom jeziku Global tajms.

Global Times dodaje da se Inicijativom Pojas i Put Kina razlikuje od tradicionalnih velikih sila jer niti je nacionalna strategija niti služi interesima samo jedne države.

„U prošlosti su mnogi pitali šta uspon Kine donosi svetu i Inicijativa Pojas i Put je odgovor Kine. Razlog što je sve više država zainteresovano i učestvuje u inicijativi, uprkos nešto buke i stigmatizacije od strane nekih zapadnih političara i medija, jednostavan je : ona donosi dobit svima“ citira Global Times profesora na Univerzitetu Fudan i stručnjaka za medjunarodne odnose Shen Yi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com