Podrška Olandu pala na rekordnih 12 odsto

Prema najnovijoj anketi TNS-Sofres podška Francuza njihovom predsedniku Fransoa Olandu pala je na samo 12 odsto, sa 14 odsto koliko je ta podrška iznosila u aprilu.

Oland

Popularnost njegovog prethodnika Nikole Sarkozija nije padala ispod 28 odsto, podsećaju francuski mediji.

Mada nije jedini, jedan od razloga za pad popularnosti Olanda je novi francuski Zakona o radu. Taj je zakon, i pored višemesečnih masovnih protesta sedam francuskih sindikata na čelu sa CGT (Generalnom konfederacijom sindikata) usvojio neki dan Senat, gornji dom francuskog parlamenta, a 5. jula će se o njemu izjasniti i predstavnički dom Nacionalne skupštine.

Pregovori zainteresovanih strana još traju, pa će francuski premijer Manuel Vals i ministarka za rad Mirijam el Komri danas nastaviti juče započete razgovore sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Šef CGT-a Filip Martinez je, posle razgovora s premijerom, izjavio da duboke razlike ostaju i pošto je postignut mali napredak, a socijalni damping koji, po mišljenju sindikata, generiše novi Zakon o radu, nije otklonjen.

U tekstu napisanom za list Mond, ministarka Komri je objavila da će francuska vlada izaći u susret sindikatima podnošenjem novog amandmana na najsporniji član 2 zakona. Tim članom se reguliše pravo na preraspodelu radnog vremena preko zakonske granice od 35 sati nedeljno i dezavuiše dogovor u branši o toj preraspodeli i plaćanju prekovremenih sati ukoliko je u pojedinačnoj firmi postignut i manje povoljan sporazum sa radnicima. Dakle, pojedinačni sporazum je jači od opšteg.

Ministarka Komri je najavila da će amandmanom biti regulisano da sindikati i poslodavci u branši dogovaraju u kojim slučajevima dogovor u branši ne može biti derogiran dogovorom u firmi. To će važiti samo za slučajeve za koje sam zakon ne predvidja primat dogovora u firmi u odnosu na dogovor u branši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com