Policajci u svim školama, u školi Vladislav Ribnikar – četiri

Od danas su maksimalno pojačane mere bezbednosti u svih 1800 škola u Srbiji.

Prisustvo policije biće obezbedjeno u vreme početka i završetka nastave.

U beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ biće sve vreme prisutna četiri policijska službenika.

„Apelovao bih na roditelje i na gradjane da svaku vrstu saznanja o problematičnom ponašanju, ili nekom drugom dogadjaju, koji bi mogao da izazove posledice po bezbednost učenika i škola, prijave, da se obrate policijskom službeniku, a mi ćemo u skladu sa ovlašćenjima preduzimati zakonom predvidjene mere“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić  u Jutarnjem dnevniku RTSa.

Oko 8.40 sati 3.maja, 13 – godišnji K. K, učenik sedmog razreda te škole, ubio je pucnjima iz vatrenog oružja sedam učenica, jednog učenika i radnika obezbedjenja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i ranio šest učenika i učenica, kao i nastavnicu.

K. K je u školu uneo pištolje marke Shadow 9×19 mm i marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, kao četiri molotovljeva koktela. Ispalio je 57 metaka.

K. K se sam prijavio policiji, priveden je i trenutno se nalazi u psihijatrijskoj klinici  za decu i omladinu na posmatranju. Tokom ispitivanja u policiji, i u prisustvu predstavnika Centra za socijalni rad nije pokazao kajanje, sem žaljenja što nije ubio sve školske drugove sa spiska koji je napravio.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je odmah pošto se zločin dogodio saopštilo da K. K, s obzirom da još nije napunio 14 godina, nije krivično odgovoran za strašni zločin koji je počinio.

Priveden je i saslušan i njegov otac Vladimir K (47) zbog „sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2, u vezi člana 278, stav 1 Krivičnog zakonika“.

Njemu je odredjen 30 – dnevni pritvor „da ne bi uticao na  svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti“.

Za oružje, koje je u izvršenju višestrukog ubistva koristio K. K, dozvolu nadležnog organa ima Vladimir K, a „oružje se nalazilo u nepravilno obezbedjenom metalnom sefu, u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana“, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

„Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišnjeg sina K. K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gadjanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi „, saopštilo je Tužilaštvo.

Vladimir K. je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Zasad je odgovornost za ovu tragediju preuzeo samo ministar prosvete Branko Ružić i na tu funkciju podneo ostavku.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com