Položen kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i predsednik N R Kine Si Ðinping položili su danas u Beogradu, u prisustvu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i svih ministara u Vladi, kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Ulici Trešnjinog cveta.

Đinping3

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Ivan Tasovac rekao je tom prilikom da polaganjem kamena temeljca dve države grade most prijateljstva i izrazio uverenje da će Kineski kulturni centar biti tačka susretanja i razgovora o novim partnerstvima i doprineti da se oplemene veze dva naroda.

Kultura je jedinstvena konstanta koja pojedince i čitave zajednice osnažuje, menja i čini sposobnima, ne samo da razumeju jedni druge već da uživaju u raznolikosti ljudskog izraza. Istovremeno kultura nije samo ogledalo duhovnih vrednosti istorijskog nasleđa, već postaje i značajan činilac održivog razvoja, naglasio je Tasovac.

Kineski ministar kulture Luo Šugang poručio je da Kinu i Srbiju krasi duga istorija i bogata kultura, kao i tradicionalno prijateljstvo.

Polaganje kamena temaljca, prema njegovim rečima, je simbol uspešne saradnje dve zemlje i dokaz velike pažnje koju pridaju saradnji na polju kulture.

Saradnja zauzima veoma važno mesto na novom Putu svile, koji je poznat i pod nazivom „Jedan pojas, jedan put“, a prevazilazi prostor, vremenska ograničenja, spaja sadašnjost sa prošlošću i u skladu je sa principima mira, razvoja, blagostanja, te Kinu povezuje sa svim ostalim zemljama sveta, rekao je Šugang.

Kulturni centar, kako je istakao, biće otvoren stanovništvu Srbije i doprineće produbljivanju prijateljstva dva naroda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da srpska prestonica danas slavi prijateljstvo i pokazuje da blizina nije isto što i bliskost.

Naše dve zemlje dele meridijani i kontinenti, ali naša bliskost je iskrena i trajna, rekao je Mali, dodajući da je poruka budućeg Kineskog kulturnog centra da Srbija i Kina treba da budu bliže, da građani bolje upoznaju jedni druge i da svaki dan uzdižemo naše prijateljstvo.

Novi kulturni centar, prema prvim nacrtima, koji se još finalizuju, trebalo bi da ima mnogo različitih sadržaja i dvoranu za prikazivanje filmova i pozorišnih predstava, čitaonicu, kinesku biblioteku, elektronsku biblioteku, prostor za druženje i izučavanje kineskog jezika.

Nikolić i Đinping su otvorili i novoimenovanu Konfučijevu ulicu i Trg prijateljstva Srbije i Kine.

Predsednici Srbije i Kine su prethodno položili vence na spomenik nastradalim službenicima Ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Cveće, odnosno hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položili su i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje „Bože pravde“ i „Marš dobrovoljaca“.

U NATO bombardovanju 7. maja 1999. godine poginula su tri službenika Ambasade Kine, a više njih je povređeno.

Nikolić i Đinping su, u društvu svojih supruga, članova delegacija i novinarskih ekipa, prošetali Kalemegdanom, gde je gostima iz Kine predstavljen deo srpske istorije i pokazana tvrđava.

Srpsku istoriju im je prezentovao Relja Seratić iz Beogradske tvrđave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com