Porcija sankcija za ovu nedelju: Češka proterala 18 ruskih diplomata

Češki ministar unutrašnjih poslova i v.d ministar inostranih poslova Jan Gamaček u ponedeljak je trebalo u Moskvi da pregovara o kupovini ruske vakcine Sputnjik V. Od toga neće biti ništa.

Ruska kompanija Rosatom trebalo je da bude jedan od glavnih učesnika na tenderu za gradnju petog bloka češke atomske centrale „Dukovani“. Od toga teško da će biti nešto, prenosi i France24.

Češka je upravo donela odluku o proterivanju  18 ruskih diplomata optužujući Rusiju za umešanost u eksploziju skladišta oružja u naseljenom mestu Vrbetice. Ruski list Vzgljad tvrdi da je u tom vojnom skladištu bila smeštena pošiljka oružja koju je bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev uputio u Ukrajinu.

Zanimljivo da se eksplozija  dogodila 2014. godine, dakle pre 7 godina. Dva češka gradjanina su poginula. Tada je bila za nemar okrivljena firma koja skladištem upravlja.

Još zanimljivije da se za tu eksploziju sada optužuju navodni agenti ruskih tajnih službi Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Ko je zaboravio, to su ona dvojica koji su slikani u Solsberiju i optuženi za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri.

Prag tvrdi da ima kopije pasoša Petrova i Boširova, a takodje i kopije pasoša na ime Ruslan Tabarov i Nikolaj Popa, pomoću kojih su uspeli da udju u skladište.

Česi, prenosi ruski list Vzgljad, najavljuju da će slučaj izneti na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije. List ne isključuje da se iza toga krije namera sveevropskih, pa možda i svezapadnih mera protiv Rusije. Ukoliko NATO nadje osnova da optužbe protiv Rusa za sedam godina star napad na vojno skladište prikaže kao napad na svoju  članicu – ni svenatovskim sankcijama ne treba se iznenaditi.

S obzirom da je neposredno pre toga Vašington doneo odluku o proterivanju 10 ruskih diplomata, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zaključilo je da su češke vlasti u nameri da udovolje SAD, čak „prevazišli svoje prekookeanske gazde“.

A zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ne samo da je dejstva Praga nazvala „karikaturalnim vazalstvom XX veka“, nego je optužila zapad da ovim zakasnelim optužbama želi na brzu ruku da pokrije fakte o pripremi državnog prevrata, nemira i ubistva šefa države u Belorusiji.

Tim povodom su uhapšene tri osobe od kojih je dve u Moskvi uhapsila Federalna služba bezbednosti Risije: Aleksandra Feduna, beloruskog državljanina i bivšeg pres-sekretara beloruskog predsednika Lukašenka i pravnika Jurasa Zjanekoviča, beloruskog i američkog državljanina.

Ruska televizija Rusija 1 je večeras objavila snimak njihovog sastanka u jednoj moskovskoj kafani – i slikom i titlovanim zvukom: ukloniti prvo glavnog, blokirati snage bezbednosti, zauzeti najvaznije institucije, blokirati Minsk, tako navodno govore zadržani.

Pre Češke, a za SAD, trojicu ruskih diplomata je proterala Poljska. Moska je odgovorila proterivanjem pet poljskih diplomata.

Sad se očekuje da sličan odgovor dobije i Češka: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je nepoželjnim 20 diplomata u Ambasadi Češke u Moskvi, oni Rusiju moraju napustiti sutra do kraja dana, a Češka je pozvana da broj diplomata u Rusiji svede na broj ruskih diplomata u Češkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com