Porcija sankcija za ovu nedelju: A Medjunarodnom krivičnom sudu ukinute!

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ukinula je sankcije saradnicima Medjunarodnog krivičnog suda u Hagu, koje je uvela administracija prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa juna 2020. godine.

Sankcije su ukinute tužiteljki Fatui Bensudi i šefu jednog od odeljenja Suda Fakisu Močočoku, a ukinuta su i vizna ograničenja uvedena nekim saradnicima Suda 2019.godine.

Sankcije su uvedene zbog postupaka koje je taj Sud imao nameru da vodi povodom dogadjaja u Avganistanu i Palestini.

Stejt department je ocenio da su te sankcije neodgovarajuće i neefikasne,  ali da  američke primedbe na rad Suda ostaju i trebalo bi ih rešavati dijalogom o spornim pitanjima.

„Mi smo kao i ranije suštinski nesaglasni sa aktivnostima Medjunarodnog krivičnog suda u vezi sa Avganistanom i Palestinom“, saopštio je Stejt department.

Naime, Medjunarodni krivični sud je svojevremeno objavio nameru da vodi istragu povodom mogućih krivičnih dela, koja su počinili američki vojnici u Avganistanu, kao i Izrael na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako prenosi AFP, američki predsednik Džo Bajden je u petak ocenio da on i dalje odbija istrage Suda protiv američkih gradjana ili gradjana savezničkih država koje nisu članice tog suda.

Ipak, nemački ministar inostranih poslova Haiko Maas je ocenio da odluka Stejt departmenta da ukine sankcije Medjunarodnom krivičnom sudu otvara prostor u kome neće biti nekažnjivih i vraća nezavisnost tom Sudu.

FAZ podseća da sporazum o formiranju Medjunarodnog krivičnog suda nisu potpisale najveće svetske države: SAD, Kina, Rusija, ali ni Izrael.

Tako da se sudu prigovara da istrage vodi samo protiv državljana siromašnih država Afrike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com