Porošenko: Sakašvili će rasterati oligarhe

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko imenovao je za gubernatora Odeske oblasti bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija i objavio da će Sakašvili stati na kraj oligarsima. Pre toga je Sakašvili dobio ukrajinsko državljanstvo.

Sakašvili će na mestu gubernatora Odeske oblasti zameniti Igora Pavlicu, štićenika ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog. Tako da se ovaj potez smatra još jednim korakom u obračunu Porošenka sa oligarhom Kolomojskim, koji je bio i gubernator Dnjepropetrovske oblasti.

Imenovanje Sakašvilija, koji je dosad bio šef Medjunarodnog tima savetnika za reforme predsednika Ukrajine, izazvalo je veoma oštre reakcije u Rusiji. Ruski premijer Dmitrij Medvedev je Ukrajincima izrazio saučešće, a šef Komiteta Dume za medjunarodne odnose Aleksej Puškov je rekao da bi Sakašvili u „svojoj zemlji mogao da bude na čelu samo zatvorenika“. Sakašvili je pristao da se ne kandiduje za predsednika Gruzije pod uslovom da ona u svoj ustav unese zabranu bilo kakvih saveza sa Moskvom, što je i uneto. U Gruziji se protiv njega vodi postupak zbog navodne zloupotrebe vlasti.

Ukrajinski predsednik je rekao da je Sakašvili „čovek koga znam duže od 25 godina, još iz studentskih dana, čovek koji je delima dokazao da može pokazati ne samo znanje nego da ga može sprovesti u život, promenio je celu državu u pravcu transparentnosti, efikasnosti, antikoruptivnosti, privlačenju novih investicija, ustanovljavanju pravednog suda, zaštiti prava gradjana, demokratiji, što želim da vidim u Ukrajini i Odesi“.

Porošenko je takodje rekao da „nikakvih više oligarha u Ukrajini neće biti“ i da su „oligarsi dužni da plaćaju (porez) više nego srednja klasa, više nego mali biznis“ i onda je nabrojao koje će sve zadatke imati da obavi „veliki prijatelj Ukrajine Mihail Sakašvili“.

U vladi Ukrajine ima više Gruzijaca bliskih Sakašviliju, a nedavno je Džanbul Ebanoidze, zadužen za reformu svih ukrajinskih registara, podneo ostavku uz oštro obrazloženje da u Ukrajini nema volje za prave reforme. Kako je tada pisao ruski list Komersant, Ebanoidze je u Gruziji za vreme Sakašvilija sproveo najznačajniju reformu dotad najkorumpiranijih naconalnih registara i uspešno uveo sistem „jednog šaltera“.

Kontroverznoj ličnosti Sakašvilija, medjutim, priznaje se da je postigao veoma značajne rezultate u borbi protiv korupcije, pa je Gruzija ubrajana medju nekoliko zemalja koje su postigle najboje rezultate u toj borbi. Nedavno su mediji objavili da je i sam Sakašvili rekao da u Ukrajini volje za refrome nema, ali je on vrlo brzo optužio novinare da su ga pogrešno citirali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com