Posle dva masovna ubistva : Srbija pooštrava mere o držanju oružja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je, posle opsežne potrage, u okolini Kragujevca uhapšen U. B (21), koji se sumnjiči da je u noći izmedju četvrtka i petka usmrtio 8 i ranio 14 osoba.

U. B je u četvrtak posle 23 sata iz kalasnjikova pucao u mestu Dubona, kod Mladenovca, a zatim u Mladenovcu i Malom Orašju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti taj je čin kvalifikovao kao „teroristički akt u kome su jedinice MUPa imale zadatak da uhapse i neutrališu teroristu“.

On je rekao da je doneta odluka da se „podigne nivo obavestajne i kontraobavestajne zaštite cele zemlje“.

Vučić je najavio da će u narednih 6 meseci biti primljeno nekoliko hiljada, novih policajaca, kako bi  u svakoj školi u Srbiji bio prisutan jedan policajac.

U Beogradu ima 331 škola i 331 policajac će biti rasporedjen u njima, rekao je Vučić uz napomenu da će za tu i ostale mere biti potrebno 25 miliona evra, kao i da je taj novac obezbedjen.

Po obraćanju predsednika države, zasedala je Vlada Srbije.

Posle sednice je saopšteno da će MUP hitno pripremiti izmene i dopune Zakona o oružju i municiji kojima će biti pooštreni uslovi za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja, a za one koji ne ispunjavaju pooštrene uslove biće predvidjen obavezan otkup oružja.

Ova mera se donosi kako bi se broj kratkog vatrenog oružja u posedu pravnih i fizičkih lica smanjio za 20 odsto, navedeno je u saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

(Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obraćanja javnosti, najavio mere za smanjenje broja oružja sa sadasnjih oko 760 000 na 30 000 do 40 000).

Izmenama Zakona o oružju i municiji biće predvidjene obavezne provere lica kojima jz dozvoljeno posedovanje oružja (uključujući i lovačko oružje), a koje bi podrazumevale obavljanje lekarskih, psihijatrijskih i psiholoških pregleda, kao i obavezan test na psihoaktivne supstance.

Ove provere biće vršene na šest meseci i na godinu dana.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com