Posle moćne Lufthanze, pomoć i za moćnu nemačku auto-industriju

Nemačka vladajuća koalicija danas nastavlja juče započete  pregovore oko novog konjukturnog paketa za oživljavanje nemačke ekonomije, koji su zapeli na pomoći moćnoj nemačkoj automobilskoj industriji.

Paket bi trebalo da teži izmedju 80 i 100 milijardi evra, a medju članicama nemačke vladajuće koalicije kao i unutar pojedinih stranaka neslaganja su ogromna oko toga treba li premije za kupovinu novog auta da budu odobrene i za benzince i dizalaše ili država treba da investira samo u budućnost odnosno električne automobile.

Šefovi tri nemačke pokrajine u kojima je koncentrisana automobilska industrija – Bavarska, Donja Saksonija i Baden Virtemberg, insistiraju da se premiraju i moderne verzije benzinaca i dizelaša, dok se vrh SPD-a sa tim nikako ne slaže.

Pregovori u Berlinu praćeni su protestima nekoliko hiljada zaštitnika životne sredine, koji pomoć automobilskoj industriji mogu da zamisle samo kao investiciju u električnu budućnost.

Najveća evropska kompanija Lufthanza sa nemačkom državom je dogovorila pomoć od 9 milijardi evra. Njena Uprava i Nadzorni odbor prihvatili su uslove Evropske komisije, prema kojima će Lufthanza morati da se, u korist konkurencije, odrekne dela slotova za aerodrome Frankfurt i Minhen. O tome 25. juna konačnu  odluku treba da donese i skupština akcionara. A Špigl, pozivajući se na izvore u nemačkoj Vladi, tvrdi da se strahuje da ovih devet milijardi nisu poslednja pomoć koja će kompaniji Lufthanza biti potrebna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com