Posle razgovora u Moskvi: Nema mira u Libiji?

Neizvesnosti oko rezultata jučerašnjih moskovskih razgovora o miru u Libiji, razrešene su u noći izmedju ponedeljka i utorka: umesto prekida vatra, artiljerijska paljba se čula na južnim prilazima Tripoliju, preneli su ruski mediji vest televizije Al Arabya.

Kako su juče saopštili predstavnici Rusije i Turske, kao posrednika, dogovor o prekidu vatre u Libiji potpisao je Fajez Saradž, šef Vlade nacionalnog jedinstva, koju podržavaju UN. A šef Libijske Narodne armije Kalifa Haftar zatražio je vreme do utorka ujutro da o svemu još jednom razmisli.

Prema izveštaju objavljenom u Frankfurter algemajne cajtungu, održavanje konferencije o budućnosti Libije u Berlinu sledećeg vikenda izvesno je. Učešće na toj konferenciji potvrdili su i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin.

Gradjanski rat u Libiji traje od 2011. godine kad je američko-francuskom intervencijom pomognuto svrgavanje s vlasti Moamera Gadafija.

Pošto je Zapad izgubio kontrolu nad situacijom, a Turska donela odluku o slanju svojih trupa u Libiju, za posrednika u libijskom konfliktu pozvana je i Moskva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com