Postignut istorijski sporazum, Iranu se ukidaju sankcije

Iran i pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka (P5+1) postigli su konačan sporazum o iranskom nuklearnom programu, izjavio je za Rojters neimenovani iranski diplomata.

„Sav naporan rad se isplatio, postigli smo sporazum. Neka Bog blagoslovi naše ljude“, rekao je iranski diplomata. Njegove tvrdnje potvrdio je TASS-u, takođe, neimenovani nemački diplomata: „Uskoro će sve biti objavljeno. Bilo je teško. Rasprava je trajala celu noć. S vremena na vreme bila je uzavrela atmosfera, uz povremeno vikanje. Ali, isplatilo se“.

Ekonomske sankcije protiv Irana će biti ukinute odmah nakon verifikacije sporazuma, javljaju RIA Novosti pozivajući se na nacrt sporazuma. Sporazum predviđa ukidanje zabrane izvoza nafte i gasa iz Irana u EU, kao i ukidanje zabrane izvoza opreme namenjene energetskoj industriji iz EU u Iran. Takođe, predviđa se ukidanje bankarskih zabrana nametnutih od strane EU i SAD.

Takođe, Iran je potpisao sporazum sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) o vojnim aspektima svog nuklearnog programa. Prema pisanju Rojtersa, sporazum se posebno fokusira na radnje u vojnom objektu Paršin.

Iran i P5+1 održavaće ministarske sastanke barem dva puta godišnje kako bi osigurali punu implementaciju sporazuma.

Iran je pristao da uvede 15-godišnji moratorijum na proizvodnju uranijuma obogaćenog iznad 3,67%. Obogaćivanje će se sprovoditi samo u objektu Natanz, dok će se objekat Fordo zatvoriti. Iran je takođe pristao da skladišti više od 300 kg nisko obogaćenog uranijuma. A, reaktor Arak neće biti korišćen za proizvodnju plutonijuma.

Embargo UN-a na uvoz i izvoz oružja će ostati na snazi narednih pet godina. A, ograničenja na uvoz raketne tehnologije važiće još osam godina.

Ekonomske sankcije, koje će nakon potpisivanja ugovora biti ukinute, mogu biti vraćene u roku od 65 dana, ako Iran ne bude poštovao sporazum.

Sporazum treba da ratifikuje i savet bezbednosti UNm a on će stupiti na snagu 90 dana kasnije.

Ovim sporazumom privešće se kraju 12-godišnji spor oko iranskog nuklearnog programa, navodi RT. Zapad je u prošlosti optuživao Iran da želi da napravi atomsku bombu, dok se Teheran branio i tvrdio da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com