Poučno i za nas: Kako je gas srušio desetospratnicu?!

Jurij Karamišev, stručnjak za gradnju, ne isključuje mogućnost da je eksplozija gasa za domaćinstvo imala u ruskom gradu Magnitogorsku razorne efekte nevidjenih razmera zato što su nestručnim rekonstrukcijama stanova uklonjeni noseći zidovi!

„Projekat zgrade je napravljen 1971-1972. godine. Zgrada je izgradjena 1972-1973. godine. Zgrada je od krupnih blokova, osam spratova izgradjeno je od velikih blokova, a dva prva od cigle nisu stambena. Ukupno su u ulazu bila 52 stana”, objasnio je  Karamišev za REN TV.

On je podvukao da se slične konstrukcije smatraju čvrstim i sigurnim.

„Razlog rušenja ulaza mogli su da budu razni uzroci, uključujući narušavanje pravila remonta stanova. Zgrada ima tri noseća zida. Nešto je bilo uzrok gubljenja stabilnosti nosećih zidova. To može da bude bilo koja situacija…odlučiće Istražni komitet. Zgrada je stara gradnja. Možda je neko od stanara vršio promene. Ne zna se šta se moglo dogoditi tokom svih tih godina, otkako zgrada stoji. Ako je samo jedan zid izgubio stabilnost, to je moglo za sobom povući i ostale. Progresivna obrušavanja su nepredvidiva“, rekao je Jurij Karamišev, stručnjak firme „Magnitogorski gradjanski projekat“ za rusku REN TV.

Istraga još nije rekla svoje o nesreći  u kojoj je od eksplozije gasa srušen ceo jedan ulaz desetospratnice u ruskom gradu Magnitogorsku i smrtno nastradalo 39 ljudi, medju kojima i šestoro maloletne dece.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com