Pratite trag oružja : Izvoz oružja iz Francuske porastao za 59 %, iz SAD za 14%

Najveći rast izvoza oružja u periodu 2017 – 2021, u odnosu na prethodni četvorogodišnji period, ostvarila je Francuska, čak +59%, izvestio je Stokholmski institut za istraživanje mira.

Francuska je u tom periodu ostvarivala 11 odsto svetskog izvoza oružja i treći je po većini svetski izvoznik.

SAD su izvoz oružja u pomenutom periodu, u odnosu na 2012-2016.godinu, izvoz oružja povećale za 14 odsto, a njihovo učešće u svetskom izvozu oružja poraslo je sa 32% na 39%.

Izvoz američkog oružja više od dva puta je veći od izvoza oružja iz Rusije, drugog po veličini izvoznika oružja u svetu.

U periodu 2017-2021, izvoz oružja iz Rusije je smanjen za 26 odsto, pa je učešće Rusije u ukupnom svetskom izvozu oružja iznosio 19 odsto. Ruski izvoz je smanjen zbog smanjenja izvoza u Indiju i Vijetnam, ali se narednih godina očekuje nekoliko krupnih isporuka Indiji.

Italija je povećala izvoz oružja za 16 odsto do svog učešća u ukupnom svetskom izvozu od 3,1 odsto.

Velika Britanija je tokom poslednje četiri godine smanjila izvoz oružja za 41 odsto na svoj udeo u ukupnom svetskom izvozu oružja od 2, 9 odsto.

Da podsetimo, prema podacima Stokholmskog instituta za istraživanje mira, Velika Britanija je medju tri evropske države koje su najviše povećale UVOZ oružja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com