Predsednički izbori u Rusiji: Putin se uplašio komuniste milijardera

Ruski predsednik Vladimir Putin uživa veliku podršku gradjana Rusije prema svim anketama – i državne institucije za istraživanje javnog mnenja (VCIOM) i Levada centra, koji je protiv svoje volje upisan u registar stranih agenata.

Četvrtu pobedu Putina na izborima za ruskog predsednika, koji će se održati 18. marta, u pitanje ne dovodi niko. Ali pitanje političke časti, očito nalaže da se ta pobeda desi na izborima s velikim odzivom birača i da nijedan drugi kandidat ne prikupi više od 10% glasova.

Svi uslovi da se to desi gotovo su ispunjeni: navodno glavnog opozicionara Alekseja Navaljnog iz izborne trke je eliminisala Centralna izborna komisija, kandidatura Ksenije Sobčak, kćeri Putinovog mentora, ispala je više nego bledunjava, a sve su šanse da se ono glasova što ostane iza Putina raspe na rekordan broj kandidata, medju kojima su i neki večiti. Kao Vladimir Žirinovski.

Ruski državni mediji su postavljene ciljeve shvatili krajnje ozbiljno. Medijska propaganda aktuelnog ruskog predsednika je oštra, sveobuhvatna i preterana – kao u dokumentarcu Rusije-1 o manastiru Varlaam, a obračun s kandidatom za koga se pretpostavlja da bi zacrtane ciljeve mogao da poremeti bespoštedan.

Taj kandidat se pojavio tako reći ni od kuda i na neočekivanom mestu.

Bivšeg člana „Jedinstvene Rusije“, direktora i suvlasnika uspešnog podmoskovskog sovhoza koji nosi ime Vladimira Iljiča Lenjina, imućnog čoveka Pavela Grudinjina su za svog kandidata istakli ruski komunisti. Umesto večitog kandidata Genadija Zjuganova, svog šefa. Zjuganov će biti šef izbornog štaba Grudinjinu.

Ruski mediji sada naširoko dokazuju da sem ove iznenadne kandidature, izmedju Grudinjina i komunizma ima samo još jedna zajednička stvar – Lenjinovo ime u naslovu sovhoza. Vladimir Žirinovski je otkrio još jednu, ali o tome kasnije.

Zaposleni u sovhozu, koji nosi ime oca ruske revolucije, imaju prosečnu platu od 78.000 rubalja (ruski prosek je oko 38.000), a dok rade deca su im zbrinuta u besplatnom dečjem vrtiću u okviru sovhoza. Grudinjin se hvali i školom po ugledu na skandinavske. A sve aktivnijoj ruskoj demografskim politici dao je i sasvim lično doprinos: otac je četvoro dece.

Lenjinov sovhoz je poznat po gajenju jagoda, ali se sad agresivno tvrdi da je samo komunistička utopija u kapitalističkom moru, koja se održava davanjem hiljada hektara zemljišta u zakup ruskim oligarsima!

Kritičari zapadaju i u smešne protivrečnosti: s jedne strane tvrde da Grudinjin Moskvi preprodaje uvezene turske jagode, a s druge strane da u vreme njihovog branja zapošljava hiljadu sezonaca, koji mogu samo da sanjaju o plati o 78.000 rubalja i besplatnom dečjem vrtiću.

Oštro dočekan u emisiji poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova, Grudinjin nije demantovao tvrdnju novinara da mu je cilj kineski komunizam i obnova Sovjetskog saveza. Ovo poslednje mu kod birača neće biti uzeto za zlo: prema najnovijem istraživanju Levada centra 58% anketiranih gradjana Rusije žali što se ta država raspala. A u ruskim bioskopima punim uplakanih gledalaca sve istorijske rekorde gledanosti obara film „Uspon ka vrhu“ u kome se opisuje pobeda košarkaške reprezentacije SSSR nad reprezentacijom SAD u Minhenu 1972.

Ankete napravljene neposredno posle objave kandidature Grudinjina, pokazale su da on doduše ima malo pozitivnih glasova, ali zato ima rekordno malo i negativnih. Manje čak i od Putina.

Ali tek pošto je već podneo predsedničku kandidaturu, odmah posle Vladimira Žirinovskog, Grudinjin je otkrio da ima pet računa u austrijskim bankama koje nije zatvorio, a nije ni prijavio. Što se tiče Centralne izborne komisije, učinio je to naknadno ali u zakonskom roku, ali što se tiče Žirinovskog i niza medijskih analitičara – mleko je prosuto.

„Komunisti su konačno skrenuli u kapitalizam“, grmeo je Žirinovski na odmah sazvanoj konferenciji za štampu. Koliko Putin ne može dozvoliti da padne bilo kakva senka na njegovo prvo mesto, još manje će Žirinovski dozvoliti da izgubi svoje drugo. Zato se sad očekuje da drugu polovinu posla za Putina obavi on.

„Njihov kandidat (komunista) ne samo da ima milijarde u akcijama nego ih, da stvar bude još gora, drži u inostranstvu. Komunistički mafiozi, poput Lenjina, pare su uvek držali u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj…“, grmi Žirinovski.

Grudinjin je u austrijskim bankama imao u hartijama od vrednosti oko 7,5 milijardi, ali rubalja, što je nešto iznad 100 miliona evra tako da on nije medju Rusima Forbsovcima, ali imućan jeste.

Komuniste su i za vreme Lenjina finansirali najveći kapitalisti, ali se nije dalo zamisliti da za poslanike kandiduju nekog od njih. A sad su komunisti prosto „prodali pravo na kandidovanje“, misli ruski politolog Aleksej Martinov.

Tokom današnjeg susreta s novinarima, Grudinjin je tvrdio da nikakve pare nije držao u inostranstvu, nego je tamo finansirao operaciju majke i sestre, a najavio je da će takvih izdataka biti još i za račun njegovih saradnika.

Istina, napadi na Grudinjina postali su i neukusno lični – kao video rolik u kome se insinuira da je praznike proveo u inostranstvu s dvoje dece i vrlo mladom nepoznatom ženom, a koja mu je po svoj prilici kćer, ali plačljivo obraćanje Zjuganova tim povodom Putinu celoj je stvari dalo i komični notu. Zjuganov u pismu od kandidata Putina traži da zaštiti od medijskih napada bez prava na odbranu kandidata – Grudinjina.

Ali ima i onih koji podozrevaju da je Pavel Grudinjin samo jedan od Putinovih marionetskih kandidata. Da je to tačno, brani se on, zar bi mediji ovako postupali sa njim?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com