Predsednik pojma nije imao: Koliko slobodnih dana posle smrti deteta?

To da predsednici sve znaju sem onoga što im ne pristaje u biografiju, praksa je poznata svuda, poslužio se njome i francuski predsednik Emanuel Makron.

On pojma nije imao da su poslanici njegove Liste Republika u pokretu glasali odlučno   protiv zakona koji je predlagao da se broj plaćenih slobodnih dana za slučaj smrti deteta poveća sa 5 na 12, pa je, kad su opozicija i mediji vrisnuli do neba, predložio 15 plaćenih slobodnih dana za takav daleko bilo slučaj.

Poslanici Republike u pokretu zavapili su da su glasali po nalogu vlade (kao da to njihov potez čini manje bezdušnim), ali to sad malo koga zanima pošto je stvar prešla francuske granice.

Kako je utvrdio Frankfurter algemajne cajtung, u Nemačkoj zakon kaže da zaposleni ne gubi pravo na naknadu u slučaju izostanka s posla zbog smrti deteta, a utvrđivanje konkretnog broja dana prepušta sporazumima i ugovorima izmedju poslodavaca i zaposlenih, a to znači preovladjujuću praksu u Nemačkoj od samo 2 slobodna dana.

U aprilu će, utvrdio je FAZ, Velika Britanija broj plaćenih slobodnih dana za slučaj smrti deteta povećati na 10, Švedskoj je to već deset.

U SAD se to pitanje prepušta dogovoru zaposlenih i poslodavaca, ali se radi o tri do pet dana. Mada ima firmi, koje u takvom slučaju zaposlenim odobravaju i duže plaćeno odsustvo, FAZ saznaje da američka iskustva pokazuju da oko 40 odsto nesrećnih roditelja  i ne traži slobodne dane.

Predsednik francuskog udruženja poslodavaca Medef je ocenio da će  poslodavci izaći na kraj s finansiranjem tih dana za prosečno 4.500 takvih slučajeva godišnje, ali je i on primetio da često nesrećni ljudi u povratku na posao traže lek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com