Premijerka u poseti opštini sa najmanjom platom u Srbiji

Predstavnici Vlade Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić, posetili su u ponedeljak  opštinu sa najmanjom platom u Srbiji.

U Srbiji nema opština sa manjom platom nego što je prosečna, neto plata u jablaničkoj opštini Bojnik – 44 573 dinara i  jablaničkoj opštini Vlasotince – 44 822 dinara.

I nema oblasti sa manjom platom nego što je prosečna neto plata u Jablaničkoj oblasti koja je maja 2021.godine iznosila 49 735 dinara i bila je za 23,5 odsto niža od prosečne neto plate u Republici, pa čak i nešto manja od medijalne plate u Republici.

I šta su premijerka i nekoliko ministara poneli kad su krenuli u posetu ovim poraznim rekordima?

U opštini Bojnik se na 53 hektara oprema  industrijska zona, 50 odsto njenog opremanja  je završeno sredstvima EU (milion evra) i republičkog budzeta (219 000 evra), a 50 odsto bi trebalo da obezbedi sama opština Bojnik!

„Ukoliko lokalna samouprava to nije u mogućnosti, videće se koliko Ministarstvo privrede može da pomogne iz budžeta kako bi se završilo komunalno – infrastrukturno opremanje i da se industrijska zona Kosančić pripremi za nekog stranog investitora“, rekla je premijerka u Bojniku.

A onda je nadahnuto govorila o velikim lokalnim  potencijalima i, dok čekamo stranog investitora, o osloncu na sopstvene lokalne  snage.

„U nekim sredinama postoji potencijal lokalne privrede koji je mnogo veći nego što bi značilo dovodjenje nekog stranog investitora“ rekla je Brnabić.

„Zato je velika odgovornost na lokalnoj samoupravi da predloži dobre projekte  i da podstiče, ne oslanjajući se samo na strane direktne investicije, koje su svakako važne, ali ipak mora više da veruje u naše znanje i sposobnosti“ nadahnuto je nastavila ona.

Stanovništvo u opštini Bojnik pretežno se bavi poljoprivredom, pa je toj delatnosti pretežno namenjena i industrijska zona, a u Jablaničkoj oblasti se nalazi i Sijerinska banja (opština Medvedja) koju je u prvih šest meseci ove godine posetilo  2074 turista od čega su 18 bili stranci.

„Sa ovim potencijalima mogli bismo sa malim ulaganjima da stvorimo za ove ljude neverovatne stvari koje bi sami vodili. To ne znači da se nećemo boriti za strane direktne investicije, ali dok to radimo be smemo da izgubimo nijedan dan“, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

U Jablaničku oblast pored Bojnika i Vlasotinaca, spadaju i opštine Leskovac, Lebane, Medvedja i Crna Trava. Sve ove opštine imaju prosečnu neto platu ispod 50 000 dinara, sem Leskovca (50 939) i Medvedje (57 062 dinara).

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com