Priština: I posle Kurtija, Kurti

Skupština Kosova sinoć je posle 12-časovne oštre rasprave izglasala nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija, lidera Pokreta „Samoopredeljenje“.

Kako prenosi skopska televizija Alsat M, za nepoverenje Vladi glasala su 82 poslanika, 32 su bila protiv, a 1 uzdržan.

Zahtev za glasanje o nepoverenje Vladi podneo je Demokratski savez Kosova pošto se koalicija te stranke s Pokretom „Samoopredeljenje“ raspala.

Vlada Aljbina Kurtija je odbila da prihvati odluku predsednika Kosova Hašima Tačija o uvodjenju vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa. Zbog protivljenja takvom stavu Vlade, Kurti je smenio ministra unutrašnjih poslova Agima Veliju iz Demokratskog saveza Kosova.

Kurti je, kako prenosi RIA Novosti, izrazio žaljenje što je njegov kabinet trajao samo 50 dana, ali je ostao pri stavu da vanredno stanje na Kosovu ne treba uvoditi.

Od izglasavanja nepoverenja Vladi, Kurti je vršilac dužnosti premijera, on je, kako prenosi Koha, prošle noći smenio potpredsednika Vlade Avdulaha Hotija.

Predsedniku Kosova Hašimu Tačiju na raspolaganju stoje dve opcije: da raspusti skupštinu i raspiše nove izbore ili da da mandat za sastav nove vlade novoj ličnosti, opet iz Pokreta „Samoopredeljenje“, koji je relativni pobednik prošlih parlamentarnih izbora.

Na Kosovu je potvrdjen 71 slučaj COVID-19, od čega 1 sa smrtnim ishodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com