Profesor Slobodnog univerziteta Berlin: Nemci, priznajmo da je nama odlično!

Istraživanje koje svake godine obavlja Nemački institut za privredu (DIW) pokazuje da su Nemci danas svojim životom tako zadovoljni kako nisu bili nikada dosad. Ispitanici, koji zadovoljstvo svojom životnom situacijom treba da ocene ocenom od 0 do 10, 2004. godine su dali prosečnu ocenu 6,9 a 2015. godine 7,5.

Više od 83 odsto ispitanih Nemaca ocenilo je zadovoljstvo životnim prilikama najmanje ocenom 6, a samo 7 odsto (ili 42 odsto manje njih nego 2004. godine) ocenom 4 i manje. Nemci danas malo brinu o svojoj ekonomskoj situaciji, a jedini njihov strah koji je od 2004. godine do danas porastao je strah za mir.

Šef DIW, poznati nemački ekonomista Marsel  Fračer, pokušao je u tekstu napisanom za Frankfurter algemajne cajtung da relativizuje ove rezultate o kojima mnogi drugi stanovnici Evrope i sveta mogu samo da sanjaju tvrdnjom da oni ne bi trebalo da prikriju veliku polarizaciju nemačkog društva. Nemci, prema tom istražvanju, smatraju da bogatstvo u njihovom društvu nije pravično podeljeno. A u prilog tezi o polarizaciji, Fračer je naveo da je kod 40 odsto nemačkih domaćinstava kupovna moć danas manja nego što je bila 1999. godine, a sve više ljudi u Nemačkoj radi u uslovima prekarijata. I još, tvrdi on, nezaposlena osoba koja nadje posao daje svojoj životnoj situaciji bolju ocenu nego što bi joj realno odgovaralo.

Ovaj pokušaj Marcela Fračera naljutio je Ronija Šeba, profesora Slobodnog univerzitata u Berlinu. On smatra da Nemci ne govore istinu kad govore o velikoj nejednakosti u nemačkom društvu.

Pa je za FAZ napisao: “Pustimo da dobra vest bude dobra vest. Nama je dobro i mi smo sve u svemu zadovoljni svojim životom. To ne treba da nas zavede pa da se opustimo. Jer ni mi nemamo tapiju na sreću”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com