Protesti gradjana u Beogradu protiv policijskog časa i obaveznog vakcinisanja

U Beogradu je u utorak uveče došlo do protesta protiv, kako su za pojedine televizije izjavljivali učesnici, mera koje je povodom pogoršane epidemiološke situacije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Neki su izjavljivali da ne žele policijski sat, odnosno ne žele opet u zatvor, a neki da ih niko neće naterati da se vakcinišu jer, rekla je jedna gospođa, „ako ja ne želim da se vakcinišem, to je moja stvar, umreću ja“.

Vučić je danas najavio uvođenje policijskog časa u Beogradu od 18 sati u petak do 5 sati u ponedeljak. On je takodje najavio da će biti uvedeno obavezno vakcinisanje protiv gripa 2 miliona gradjana, pa je naveo decu od 3 do 12 godina, medicinske radnike, šalterske službenike, vojsku i policiju, deo penzionera i hronične bolesnike.

Učesnici protesta su u jednom trenutnu upali u Narodnu skupštinu, ali je intervenisala policija i iz Skupštine su izbačeni. Prema izveštajima Al džazire, demonstranti su policiju gađali kamenicama i lomili su saobraćajne znake pred zgradom Doma narodne skupštine.

Kako svedoče snimci Al džazire, na demonstrante je bačen suzavac i šok bombe, a pred Narodnom skupštinom je viđena i policija na konjima.

Izveštač Al džazire je ocenio da su ovo prvi nasilni protesti za 8 godina vlasti SNS i da je prvi put intervenisala policija.

Direktor policije  Srbije Vladimir Rebić  je izjavio da medju policajcima ima povređenih. On je za RTS rekao da je bilo oko 5.000 demonstranata medju kojima je bilo 200-tinjak militantnih, koji su se potpuno neprimereno ponašali.

Nije jasno ko je organizator protesta, ali je pominjan pokret „1 od 5 miliona“, a saopšteno je i da je Savez za Srbiju za sutra u 18 sati  zakazao okupljanje gradjana.

Borko Stefanović je za Al džaziru insistirao da se radi o spontanom okupljanju, kao izrazu nagomilanog nezadovoljstva gradjana. On je rekao da se istorija ponavlja, gle čuda, na Dan ustanka 7. jula.

Desetak minuta pre 2 sata po ponoći, iz Beograda je javljeno da su demonstranti potisnuti i saobraćaj pred Skupštinom Srbije normalizovan.

Za sredu je najavljeno obraćanje Aleksandra Vučića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com