Prva dama Zimbabvea izazvala medjudržavni sukob

Grejs Mugabe, prva dama Zimbabvea, trenutno se praktično krije u južnoafričkoj prestonici Johanesburgu dok nadležni organi te države raspravljaju o njenom zahtevu za diplomatskim imunitetom.

Supruga ozloglašenog zimbabveanskog lidera Roberta Mugabea, koji je na vlasti od 1980. godine, osumnjičena je da je u Johanesburgu jednu 20-godišnju manekenku napala produžnim kablom (?!) i nanela joj povrede. Manekenka, Gabrijela Engles, prethodno je bila u izlasku sa sinovima bračnog para Mugabe, pišu južnoafrički mediji.

Policija u Johanezburgu je saopštila da je očekivala dolazak Grejs Mugabe u sud u utorak, ali da se ona nije pojavila. Zbog toga je na sve granične prelaze u državi poslato „crveno upozorenje“ kako bi se prvoj dami Zimbabvea onemogućilo napuštanje Južnoafričke Republike.

Iako se Mugabeova nije oglasila povodom ove situacije, reagovao je Zimbabve i to prizemljenjem aviona Sout African Airways-a. Avion koji je trebalo da leti na relaciji Harare – Johanesburg nije poleteo jer su zimbabveanski nadležni organi od južnoafričke kompanije tražili „dozvolu za strane operatere“. South African Airways je saopštio da oni takvu dozvolu uopšte ne poseduju i da su bez nje 20 godina obavljali letove na sada spornoj relaciji.

Zvanični Johanesburg i Harare do sada nisu komentarisali novonastalu situaciju izmedju dve države koje dele granicu, ali ne i najstabilnije odnose.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com