Prvo skoči: Da li je pitanje sledećeg nemačkog kancelara odlučeno?

Rezultati nedeljnih izbora u istočnonemačkoj pokrajini Sachsen – Anhalt dobili su u nemačkim medijima takvu pažnju kakva pripada samo saveznim parlamentarnim izborima i to sudbinskim.

Alternativa za Nemačku je zaustavljena, i to zajedničkim snagama svih ostalih stranaka i medija. Ali od tog zaustavljanja nisu svi podjednako profitirali.

To zaustavljanje najviše se, po opštoj oceni, ima zahvaliti popularnosti premijera te pokrajine Rajnera Hazelofa (CDU), ali pobednički nasmejano lice njegovog stranačkog šefa i kandidata za sledećeg nemačkog kancelara Armina Lašeta emituje (prerano?) poruku da se sledeći nemački kancelar već zna.

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) dobila je i više nego što su govorile postizborne ankete: čak 37, 1 odsto glasova, Alternativa za Nemačku je i pored gubitaka ostala iznad magične granice od 20 odsto sa 20,8 odsto. Ojačali su i liberali i vratili se u pokrajinski parlament sa 6,4 odsto, Zeleni su u pokrajini, u kojoj ekologija nije medju tri ključne brige, porasli ispod očekivanja i tako je njihov uzlet zaustavljen sa nedeljnih 5,9 odsto.

Iako niko nije tako propao kao socijaldemokrate, nada da oni ostanu u pokrajinskoj vladi realna je.

Levica je takodje gubitnik, ali u pokrajinskom parlamentu sa 11 odsto ostaje treća snaga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com