Putin i Bajden se u jednom složili : Rat će trajati nedeljama, mesecima, godinama

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Džo Bajden održali su u utorak programske govore, prvi u Moskvi, drugi u Varšavi, u oba je centralna tema bio rat u Ukrajini.

Putin je govor Federalnoj skupštini Rusije održao pošto je čuo šta je Bajden imao da kaže u Kijevu, a Bajden je svoj govor održao pošto je čuo šta je Putin imao da kaže u Moskvi.

Službe oba predsednika su, medjutim, svaka za svog tvrdile da se sopstvenim govorom neće oslanjati na govor onog drugog, a još manje s njim sporiti.

Nemački javni servis ARD je, na primer, poverovao američkom predsedniku da njegov govor nije odjek Putinovog govora, a ruski list Komersant, koji je i u ovim komplikovanim vremenima sačuvao profesionalnost u punom kapacitetu, nije poverovao ni jednom ni drugom nego je zaključio da je medju njima, i pored uveravanja da neće polemisati jedan s drugim, „spor u odsustvu bio jasno vidljiv“.

Obojici je sve jasno :Putin je za rat u Ukrajini okrivio Zapad, Bajden Putina.

Putin je rekao da specijalna vojna operacija nije protiv ukrajinskog naroda, a Bajden da Zapad nije protiv ruskog naroda.

Bajden je rekao da se Putin preračunao kad je verovao da će razjediniti NATO i baciti na kolena Ukrajinu, Putin je rekao da se Zapad preračunao kad je verovao da će sankcijama uništiti rusku ekonomiju, ruska ekonomija i sistem upravljanja pokazali su se otpornijim nego što je Zapad mislio, a Zapad je sankcijama kaznio sam sebe!

Obojica tvrde da rat, samo ako hoće, može da prekine ona druga strana.

Bajden misli da rat može prekinuti Rusija povlačenjem s osvojenih ukrajinskih teritorija, a Putin da rat može prekinuti Zapad tako što će prestati da naoružava Ukrajinu.

Budući da je Bajden najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini i nove sankcije Rusiji, a Putin da će „što više zapadni sistemi velikog dometa budu stizali u Ukrajinu, to ćemo mi biti prinudjeni da dalje odbijamo opasnost od naših granica. To je prirodno“, Komersant je zaključio da se „perspektive smirivanja globalne političke krize i konflikta u Ukrajini ne razmatraju“.

Američki predsednik je u ponedeljak u Kijevu priznao da je „cena koju je Ukrajina platila iznimno visoka. Žrtve prevelike. Mi znamo da su teški dani, nedelje i godine pred nama“ i da će od odluka koje se donesu u narednih pet godina zavisiti decenije.

Ruski predsednik je zatražio da se svim učesnicima specijalne vojne operacije u Ukrajini, uključujući i dobrovoljce, omogući najmanje 14-dnevno odsustvo, kako bi posetili porodice, i to najmanje jednom u šest meseci!

Tako da će rat u Ukrajini trajati – tako kažu Dzo Bajden i Vladimir Putin, a njih dvojica najbolje znaju.

On 8

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com