Putin: Još jedan mandat, ako se složi Ustavni sud Rusije!

Čuvena kosmonautkinja Valentina Terejeskova podnela je predlog Državnoj dumi da se Ustavom Ruske Federacije omogući Vladimiru Putinu da se još jednom kandiduje za predsednika Rusije ili da se ograničenje na dva mandata predsednika u principu ukine.

Ona je rekla da ljude u Rusiji „uznemirava i čak sekira pomisao na to šta će biti 2024. godine“ i da su gradjani Rusije navikli da se oslanjaju na Putina.

Usred rasprave o njenom predlogu
u Dumi se pojavio i sam Putin da se o tom predlogu još jednom izjasni.

“Smenjivost vlasti je nužna radi dugoročnog dinamičnog razvoja strane i pravo je vreme da se ona uvede kad ekonomska, socijalna, finansijska stabilnost i sama zemlja jačaju”, rekao je Putin.

Ali je na kraju rekao: “Ako Državna duma odluči da se, po izmenama Ustava, aktuelnom predsedniku omogući da se još jednom kandiduje, o ustavnosti te odluke mora odlučiti Ustavni sud Rusije”.

On je ponovo rekao da parlamentarna demokratija apsolutno nije prikladna za Rusiju o čemu svedoče i problemi koje imaju zemlje u kojima višepartijski sistemi imaju viševekovnu tradiciju.

Danas Državna duma raspravlja u drugom ključnom čitanju izmene Ustava Rusije, o kojima će se 23. aprila na referendumu izjasniti gradjani Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com