Putin pred 1.702 novinara: BDP raste 1,8%, realna plata 6,9%

Čak 1.702 novinara akreditovano je za godišnju konferenciju za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina. Ogorčena borba za pravo na postavljanje pitanja je počela. Novinari su se, za početak, oglušili o poziv da najraznovrsnijim plakatima ne nastoje da na sebe skrenu pažnju a smetaju u radu kamermanima.

Vladimir Putin je u uvodnoj reči rekao da je BDP Rusije za deset meseci ove godine porastao za 1,7, a očekuje se za celu godinu rast od 1,8 odsto.

Uspostavljen je, rekao je, doduše mali trend rasta realnih raspoloživih dohodaka stanovništva za deset meseci od 0,5 odsto.

Realni rast prosečne plate ove godine će biti 6,9 odsto, a penzije su porasle s 13.677 rubalja u 2017. godini na 14 “.163 rublje.

Stopa nezaposlenosti je 4,8 odsto.

Ruske zlatno-devizne rezerve su porasle sa 432 milijarde dolara u 2017. godini na 464 milijarde u ovoj godini.

Suficit trgovinskog bilansa 2017. godine je iznosio 115 milijardi dolara, za deset meseci 2018. godine iznosi 157 milijardi, za kraj godine se očekuje 190 milijardi.

Na podsećanje novinara TASS-a da Aleksej Kudrin, šef Računovodstvene službe Rusije, upozorava da je ruski BDP u poslednjih deset godina rastao samo 1 odsto prosečno godišnje što znači da Rusija stoji u mestu jer bi za napredak bio potreban rast 4-5 puta veći, Putin je rekao da se radi o vremenu u toku koga je baš Kudrin bio vicepremijer tako da on, što bi rekao narod, „ne treba da krivi ogledalo ako mu je lice ružno“.

„Veoma cenim Kudrina i njegove savete, ali tako mehanički se ne treba odnositi“, rekao je Putin, ali je rekao da Rusija treba da menja strukturu svoje ekonomije kako bi ušla  u drugu ligu ekonomija, ali ne po obimu ekonomije i kupovnom moći nego po kvalitetu.

On je rekao da bi deficit ruske države, ako se izuzmu prihodi od nafte i gasa, iznosio 2017. godine 13 odsto, “a to je veoma mnogo“, da će taj nenaftnogasni deficit ove godine pasti na 6,1 odsto i da je cilj da se u 2019. godini spusti na 6 odsto i na tom nivou održi duži period vremena. Taj je nenaftogasni deficit 2000. godine iznosio 3 odsto, ali onda je Rusija morala da troši naftodolare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com