Putinu treba vremena za anketu o padu rejtinga Medvedeva

Kremlju je potrebno vreme da bi analizirao rezultate ankete Levada centra prema kojoj je 18 odsto gradjana Rusije „odlučno za ostavku“ premijera Dmitrija Medvedeva, a 27 odsto „uglavnom za“ njegovu ostavku, rekao je Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

U administraciji predsednika Rusije „uvek se s pažnjom odnose prema sociološkim istraživanjima“, rekao je Peskov.

On je ipak skrenuo pažnju na „odredjenu promenljivost socioloških istraživanja“ koja se tiču rada Dmitrija Medvedeva i dodao da je „posao vlade komplikovan, da vlada nosi teret donošenja mnogih odluka vezanih za operativno vodjenje ekonomije“.

Povodom juče objavljenih rezultata istraživanja Levada centra došlo je do javne razmene teških reči izmedju pres sekretarke Medvedeva i direktora Levada centra Leva Gudkova. Gudkov je podsetio da rejting Medvedeva pada od 2009. godine, a list Komersant da taj pad registruje i državna služba za sociološka istraživanja VCIOM. Prema istraživanju VCIOM od 16. aprila poverenje u Medvedeva ima 15,2 odsto ispitanih, a nema poverenje njih 15,5 odsto. Još jedna ruska sociološka služba – FOM, registruje slične tendencije: istraživanje obavljeno takodje 16. aprila pokazuje da 39 odsto ispitanih misli da premijer radi „dobro“ a njih 41 odsto da radi „loše“.

Najnoviji pad rejtinga ruskog premijera vezuje se za pojavu dokumentarnog filma „Ne zovite ga Dimon“ koji je napravio Fond za borbu protiv korupcije opozicionog političara Alekseja Navaljnog i u kome se Medvedev optužuje da preko nekoliko društvenih fondacija, na čijem čelu su njemu bliske osobe, raspolaže sa više vrednih nekretnina u Rusiji i inostranstvu. Ovaj film je bio povod masovnim demonstracijama širom Rusije, uglavnom mladih ljudi. Na sam dan tih protesta, Medvedev je na Tviteru na pitanje jednog pratioca „Kako je danas“ lakonski odgovorio da je dobro i da se „malo skijao“. Inače je sadržaj filma ocenio kao „glupost“.

U utorak je Sberbanka objavila svoj indeks poverenja potrošača (Indeks Ivanova) i utvrdila rast procenta ispitanih (59 odsto) koji smatraju da je korupcija ključni društveni problem Rusije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com