Radnici sami pokrenuli fabriku, a nakon tri godine dobili i prvu platu

Radnici tuzlanske industrije deterdženata Dita pre dva dana su dobili prvu platu nakon tri godine. Reč je o minimalnoj plati u stečajnom postupku, prenosi portal Nezavisnih novina.

11826072_527785377378186_3056566845731930319_n

Radnička uprava je putem zvaničnog profila kompanije na društvenoj mreži Fejsbuk podelila fotografiju jedne radnice tokom, kako su istakli, proslave povodom dobijanja prve plate.

Ditu su pre dva meseca za rad osposobili upravo radnici, nakon trogodišnje pauze. Sredili su mašine, a od starih sirovina na zalihama počeli su proizvodnju tečnih deterdženata. Njihova akcija naišla je na veliku podršku tamošnjih medija, društvenih mreža, ali i trgovačkih lanaca.

Dita

Radnici su se čak odrekli i dela toplog obroka, a tim novcem su platili sanaciju parovoda koji fabriku spaja sa Termoelektranom. Zahvaljujući tom parovodu Dita će uskoro početi i sa proizvodnjom praškastih deterdženata.

Kako su sami radnici istakli, samoinicijativno su odlučili da rade i po 12 sati dnevno, bez doručka, bez prevoza, bez socijalnog i penzijskog osiguranja, kao i bez bilo kakvog ugovora. Do kraja prošlog meseca ovakav radni režim rezultovao je proizvodnjom 130.000 komada popularnog deterdženta 3de.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com