Demografija: Dragi muškarci (još) ne brinite

Nemački urolozi priznaju ozbiljnost istraživanju svojih kolega sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, ali smatraju da iz podataka o drastičnom padu broja spermatozoida kod zapadnih muškaraca (još) ne treba izvoditi preozbiljne zaključke o plodnosti.

Nemačko udruženje urologa ne smatra da je plodnost u zapadnim industrijskim nacijama „akutno ugrožena“ jer se sve promene koje je registrovala studija naučnika iz Jerusalima “ nalaze u visoko normalnoj zoni“, prenosi taj stav Frankfurter algemajne cajtung.

U studiji, kažu u Nemačkom udruženju urologa, ništa nije rečeno o broju pokretljivih spermatozoida, a taj broj je za oplodjivanje jajne ćelije važniji od ukupnog broja spermatozoida.

Mada zapadnim muškarcima poručuju da razloga za posebnu zabrinutost nema, nemački urolozi ipak smatraju da treba posvetiti dužnu pažnju otkrivanju mogućih zdravstvenih uzroka pada broja spermatozoida kod zapadnih muškaraca.

Naučnici Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu utvrdili su da je od 1973. do 2011. godine prosečan broj spermatozoida u mililitru sperme kod muškaraca na Zapadu smanjen za 52,4 odsto odnosno na pola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com