Rusija ispod sankcija : Pitanje rezervnih delova za automobile – rešeno

Rusija je, izgleda, konačno rešila kritično pitanje svog automobilskog tržišta i tržišta osiguranja – pitanje nestašice originalnih rezervnih delova za zapadne automobile, koji se na rusko tržište ili više ne isporučuju, ili se isporučuju kanalima paralelnog uvoza uglavnom preko trećih zemalja.

Novokuznjecki naučnici su razvili 3D skener kojim može da se digitalizuje svaki deo automobila – odnosno da se stvori super tačan model svakog automobilskog dela, da se napravi karta odstupanja od originala i da se ispita sastav objekta, preneo je ruski portal avtovzgljad.

„Jednostavno govoreći, uz takvu opremu, moguće je operativno pripremiti neophodnu tehničku dokumentaciju i pokrenuti  proizvodnja praktično svakog rezervnog dela. To se naziva obrnutim inženjeringom – rastavljamo i izučavamo uredjaje kako bismo ih kopirali „, piše autor tog portala Eduard Raskin.

Ovaj 3D skener košta samo 395 000 rubalja (4549 evra) , piše avtovzgljad, što je jeftinije od dobrog struga, dodaje taj portal.

Tako da se u Rusiji uskoro može očekivati umnožavanje broja proizvođača kopija automobilskih rezervih delova.

Vlasnici automobila u Rusiji uglavnom mogu da biraju izmedju ruskih ili kineskih  kopija rezervnih delova za zapadne  automobile ili polovnih originalnih rezervnih delova.

Neki zvanični distributeri ipak nisu propustili priliku za dobru zaradu, originalni rezervni delovi se i švercuju.

Cene su pre godinu dana bile paprene, u medjuvremenu su se stabilizovale.

Portal avtovzgljad navodi primer : originalna vrata za Mercedes Benz, na koja se mora pričekati, koštaju 150 000 rubalja (1728 evra) , njihova kopija 8000 rubalja, a vrata skinuta s rashodovanog automobila 110 000 rubalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com