Rusija ispod sankcija : Rusko automobilsko tržište bi narednih godina moglo postati 70 % kinesko

Ruski automobilski dileri (ROAD) prognoziraju da bi rusko tržište automobila narednih godina moglo po obimu prodaja da postane kinesko 70 odsto.

Kako ocenjuje ROAD, a prenose ruski mediju, već tokom 2023.godine moglo bi doći do kardinalne „perestrojke“tog tržišta, pa bi ono, pošto je tokom 2022.godine obim prodaja smanjen za 58,8 odsto(sa 1 660 000 na samo 687 370), u 2023. počelo ponovo da se formira na fonu rasta učešća u prodaji kineskih automobila i obustavljanja od marta 2022.godine isporuke evropskih, američkih i korejskih brendova.

U prvih 10 meseci 2022.godine u Rusiji je prodato 191 900 novih automobila ruskih marki i 86 200 novih automobila kineskih marki, pa je odnos u 2022.godini 69 odsto domaće marke, a 31 odsto kineske.

Broj brendova, koji se nude na ruskom tržištu automobila pao je tokom 2022.godine sa 60 na 14.Od tih 14, tri su domaća ruska brenda (LADA, ГАЗ i УАЗ), a ostali su kineski.

Dileri ocenjuju da se američke, evropske i azijske marke oficijelno neće vratiti na rusko tržište, pa će se udeo kineskih marki samo povećavati.

Stručnjaci u VTB lizing ocenjuju da bi „kinezi“ tokom 2023.godine mogli da zauzmu 50 odsto ruskog tržišta automobila.

Prema navodima specijalizovanih ruskih medija, najpopularniji kineski model na ruskom tržištu je Haval Jolion a prosečna mu je cena 2 280 000 rubalja (30 118 evra). Na taj automibil otpada 17 odsto objava o prodaji novih kineskih marki.

Prosečna cena kineskog automobila na ruskom tržištu je 34 597 evra, a polovnog kineskog automobila, 6473 evra.

Ruski komentatori dogadjaja na tržištu autimobila ove cene smatraju previsokim.
„Kinezi kod nas prodaju svoje lepe, ali kopije pi cenama premijum klase. Njihovi cenovnici nisu za džep većine onih koji voze“, piše specijalizovani portal „avtovzgljad“.

Zalihe dilera su iscrpene, pa evropski, američki u korejski brendovi mogu na rusko tržište ući samo preko paralelnog uvoza, za koji je spisak utvrdilo Ministarstvo industrije i trgovine Rusije.

Tako se, bez dozvole proizvodjača, na rusko tržište mogu uvoziti :Volkswagen, Skoda, Toyota, Lexus, Nissan, BMW, Mercedes – Benz, Porsche, Lalborghini, Infinitiv, Rolls – Royce, Jaguar, Land Rover, General Motors, Bugatti, Bentley, Jeep, Chrysler, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Ferrari, Aston Martin.

Zato je uvoz polovnih automobila tokom prvih 11 meseci 2022.godine porastao za 82 odsto na 221 300 jedinica, objavio je list Vedomosti pozivajući se na Rusku carinsku službu. Gotovo svi su uvezeni iz Japana i stariji od tri godine!

Medjutim, „avtovzgljad“ tvrdi da još bar jedna stvar ide naruku „kinezima“.

„Čak i imućni ljudi prodaju svoje BMW i“ „audije“ i prelaze na kineske automobile. Njih brine servis i garancije, jer rezervni delovi za ‘nemce’ postali su suviše skupi, a kod evropejaca ne ide sve glatko ni sa obavezom besplatnog remonta. A Kinezi privlače i garancijom od 3 do 5 godina „, piše taj portal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com