Rusija po meri (ne)prijatelja: Bez militarizacije budžeta

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je još jedan govor, koji je prošle nedelje pomno analiziran i u Rusiji i na Zapadu.

Prenosimo sa sajta Kremlja najzanimljiviji deo govora iz koga je najbolje upamćeno da Rusija svoj budžet neće militarizovati, ali da će izbiti zube svakom ko pokuša negde da je zagrize ili od nje nešto odgrize.

„Dogadja se stalno jedno te isto: čim Rusija postaje snažnija, odmah se nalaze povodi da se ograniči njen razvoj. Kao što je rekao jedan od naših imperatora, naše ogromnosti boje se svi. Čak i pošto je Sovjetski Savez prestao da postoji (a to nije bili ništa drugo nego istorijska Rusija, samo se zvala drugačije i ideološki sadržaj države je, naravno, bio drugi, ali s geopolitičkog stanovišta to je istorijska Rusija), čak i pošto je jedna trećina potencijala bila izgubljena, svejedno je za neke Rusija prevelika”, rekao je Putin.

„Stvarno, potencijal je kolosalan, teritorija ostaje najveća na svetu, 146 miliona ljudi – što i nije tako mnogo u poredjenju sa državama u kojima žive stotine miliona gradjana, a negde i preko milijarde, ali se svejedno smatra sa mnogo. Čak se poneko osmeli i javno da govori kako je, navodno, nepravedno da samo jednoj državi, Rusiji, pripadaju bogatstva takvog regiona kakav je Sibir. Čudno je slušati takve stvari, naročito javno, ali se one ponekad čuju. Svi bi nas negde da zagrizu, ili da nešto od nas odgrizu”, nastavio je ruski predsednik.

Ali je odmah pripretio:

„Ali oni treba da znaju, oni koji se spremaju da to čine, da ćemo mi zube izbiti svima – tako da neće moći da grizu. To je očigledno, i zalog tome je razvoj naših oružanih snaga“

„Pri tome ja hoću još jednom da podvučem da mi ne idemo putem militarizacije naše ekonomije. Kod nas se ove godine za nacionalnu odbranu izdvaja 3.116 milijardi rubalja. Ako preračunamo po sadašnjem kursu, koliko je sad, 74 rublje dolar, to će biti negde 42 milijarde dolara. Samo 42 milijarde dolara. U SAD su rashodi već prešli 770 milijardi dolara. Ako gledamo po apsolutnim veličinama, Rusija je medju prvih deset, ali na poslednjim mestima medju deset. Ispred nisu samo SAD, nego i Kina, Indija, Saudijska Arabija, sve vodeće evropske države, SR Nemačka, Francuska, Velika Britanija”, rekao je Putin.

On je dodao da više od Rusije, mada tek nešto više, na nacionalnu odbranu troši čak i Japan, mada „po Ustavu oni ni nemaju armiju. A ipak više troše“.

„Ali za nas su, naravno, važni izdaci u procentnom odnosu, to je savršeno jasno. Ali i tu je prošle godine kod nas bilo 3,1% BDP-a, u SAD 3,3-3,4%. U NATO državama dva (procenta) – ne svuda, ali teži se tome da bude 2 procenta. A takve države, kakva je recimo Saudijska Arabija, one imaju 8,4%. A kod nas je, naprotiv, trend snižavanja: ako je prošle godine bilo 3,1%, ove godine je već 2,7 odsto ili 2,6 čak. 2,7 a zatim 2,6 u 2022. i 2,5 procenata od BDP-a u 2023. godini”, rekao je ruski predsednik.

„Kod nas nema ničeg sličnog militarizaciji ekonomije, ni u primisli”, rekao je Putin, ali je dodao da Rusija ima „najsavremenije atomsko naoružanje za zadržavanje. Može se tvrdo to tvrditi: najsavremenije“.

„Mi uspevamo da držimo naše oružane sile na potrebnom nivou, bez militarizacije budžeta. Tako ćemo činiti i dalje”, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com