Rusija u Izraelu doživela potpunu istorijsku satisfakciju

U Izraelu u Jerusalemu je danas otkriven devet metara visok spomenik žrtvama opsade Lenjingrada nazvan „Sveća sećanja“ gde je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pripalo ne samo da preseče vrpcu, nego i, na centralnom dogadjaju obeležavanja 75.godina od oslobadjanja Aušvica, počasno mesto za sedenje izmedju izraelskog predsednika i izraelskog premijera.

U Izraelu živi oko 1.300 osoba preživelih opsadu Lenjingrada.

“Mi pamtimo da je Crvena armija oslobodila Osvjencim”, poručio je izraelski premijer Benjamin Natanijahu, a izraelski ministar inostranih poslova se posebno zahvalio Putinu jer je Crvena armija iz Osvjencima, pored ostalih, oslobodila i njegovu majku.

Osvjencim (Aušvic) oslobodila je 100. pešačka divizija Crvene armije.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, i sam Jevrejin, izbegao je prisustvo centralnom dogadjaju obeležavanja 75. godina oslobadjanja Osvjencima (Aušvic) i Petom svetskom forumu o Holokaustu, iz protesta što mu nije omogućeno da govori.

On je smatrao da mu to pripada s obzirom da je svaki četvrti tokom Drugog svetskog rata ubijeni Jevrejin Ukrajinac.

U Izrael iz istih razloga nisu doputovali predsednici Poljske i Litvanije, država u kojima je stradanje Jevreja bilo ogromno.

Poljska, na čijoj teritoriji se nalazio koncentracioni logor Osvjencim (Aušvic), u velikom sporu s Rusijom oko glavnog krivca za izbijanje Drugog svetskog rata i značaja Sporazuma Ribentrop – Molotov.

Na Petom svetskom forumu o holokaustu učestvovalo je više od 50 svetskih državnika medju njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com