Rusija ukida vize i uspostavlja avionski saobraćaj s Gruzijom, EU i SAD protestuju

Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina od 15.maja se ukidaju vize za gradjane Gruzije, koji putuju u Rusiju, a obnavlja se direktan aviosaobraćaj izmedju dve zemlje.

Gradjani Rusije su u Gruziju i dosad ulazili bez vize. Predlozi da se one uvedi, kad su brojni gradjani Rusije nagrnuli u Gruziju posle objavljivanja mobilizacije, nisu prihvaćeni.

Protiv ovih odluka protestovali su predsednica Gruzije, predstavnik Evropske komisije, a nezvanično i Stejt department.

Odluku je podržao premijer Gruzije i tamošnja vladajuća partija „Gruzijska mašta“.

„Još jedna ruska provokacija. Obnavljanje direktnog saobraćaja i ukidanje viznih ograničenja Gruziji nedopustivo je, dok Rusija nastavlja svoju agresiju protiv Ukrajine i okupaciju naše teritorije“, saopštila je predsednica Gruzije Salome Zurabišvili.

„To je, naravno, s humanitarnog stanovišta, pozitivna odluka, koja se može pozdraviti. Sve odluke, koje olakšavaju i pojednostavljuju  gradjanima život, kretanje, posao, naravno, pozitivna je i može se pozdraviti“, rekao je premijer Gruzije Iraklij Garibašvili podsećajući na milione Gruzijaca koji žive i rade u Rusiji.

On je rekao da je Gruzija spremna da primi letove ruskih aviokompanija, koje nisu pod sankcijama.

Predstavnik Evropske komisije Peter Stano rekao je da je na gradjanima Gruzije da odluče da li će se bezviznim režimom koristiti.

„Evropska unija je zabranila svojim aviokompanijama da lete u Rusiju i nad njenom teritorijom i poziva ostale države, uključujući Gruziju koja pretenduje na status kandidata za članstvo u EU, da se tim sankcijama priključe“, rekao je Stano.

Neimenovani predstavnik Stejt departmenta zapretio je uvodjenjem sankcija gruzijskim aviokompanijama.

„Ukoliko se obnove direktni letovi izmedju Rusije i Gruzije, to će izazvati našu uznemirenost i biti povod uvodjenju sankcija gruzujskim aviokompanijama, koje će opsluživati avione pod uvoznom i izvoznom kontrolom, rekao je taj predstavnik za gruzijske medije, a prenosi strana.ua

Gruzija nije uvela sankcije Rusiji.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com