Rusija vraća ikonu dobijenu u Republici Srpskoj

Rusija će vratiti ikonu koju je tokom posete Bosni i Hercegovini od predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika dobio ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, rečeno je ruskoj agenciji Interfax u Ministarstvu inostranih poslova Rusije.

„Ikona se vraća darodavcu radi utvrdjivanja njenog porekla linijom Interpola“, rečeno je Interfaksu.

Ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Sarajevu sa zahtevom da se Ukrajini vrati 300 godina stara ikona Svetog Nikole u pozlati koja potiče iz Luganska.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o čemu o ovom slučaju, tvrdi Dnevni avaz i insinuira da su ikonu u BiH mogli da donesu dobrovoljci koji su ratovali u Ukrajini. Pozivajući se na ukrajinske vlasti, list tvrdi da je tamo ratovalo više od 300 dobrovoljaca iz Republike Srpske i Srbije.

Lugansk je grad na istoku Ukrajine gde su proruski pobunjenici 27. aprila 2014. godine proglasili Narodnu Republiku Luganska, koja nije pod kontrolom centralne vlasti u Ukrajini.

Poseta Lavrova BiH završila se incidentom, kad su hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH odbili da se sa njim sastanu jer ne žele da budu „ruski pioni“, da bi kasnije Željko Komšić i Šefik Džaferović dokazivali da su tu odluku doneli samostalno, a ne kao pioni nekog drugog.

Pre toga je iz dela BiH oštro reagovano na intervju, koji je predsednik Hrvatske Zoran Milanović dao HRT-u, u kome je govoreći o idejama građanske države u BiH posumnjao da uslovi za građansku državu u BiH postoje i zaključio rekao „prvo sapun, pa parfem“.

I Rusija i Hrvatska spadaju u zemlje garante Dejtonskog sporazuma, koji predstavlja osnovu funkcionisanja današnje BiH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com