Rusiji se vraća pravo glasa u Savetu Evrope

Pet godina pošto joj je to pravo oduzeto i pošto je Rusija zapretila da će u potpunosti izaći iz tog tela, ruskoj delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope bi danas popodne konačno trebalo da bude vraćeno pravo glasa.

Pre svega pod uticajem Nemačke i Francuske, a uz protivljenje (burno) Ukrajine i Velike Britanije, izglasana je rezolucija koja vraća pravo Rusiji na punopravno delovanje u PSSE i Rusija je, posle toga, podnela zahtev za verifikaciju svog punomoćja.

Protiv povratka Rusije u Savet Evrope jednoglasno su bile delegacije Estonije, Letonije, Litvanije, Gruzije i Ukrajine, objavio je RT na svom Instagram profilu.

Većinski su protiv bile delegacije Švedske, Poljske i Velike Britanije.

Uzdržane su bile Finska, Danska, Lihtenštajn, Rumunija i Slovenija.

Punomoćja je u utorak osporio deo učesnika letnjeg zasedanja PSSE, pa će o njemu danas popodne (veruje se formalno), glasati specijalna komisija.

Iz Moskve je odmah poručeno da se neće pristati ni na kakva uslovljavanja ili ograničenja.

Iz protesta zbog ovakvog razvoja dogadjaja, Ukrajina je u utorak povukla svog ambasadora u Savetu Evrope na konsultacije.

Nemački ministar inostranih poslova Haiko Mas u utorak uveče je za ARD objasnio da se Rusiji pravo glasa vraća da bi 140 miliona gradjana Rusije imalo pristup Evropskom sudu za zaštitu ljudskih prava.

Predsednik prezidijuma Saveta za spoljnu politiku i odbranu Rusije Fjodor Lukjanov misli nešto drugačije.

„Ukoliko bi Rusija iz njega izašla, Savet Evrope ne bi izgubio samo novac o kome se često govori, on nije malo važan, Rusija je krupan donor, ali to nije glavno“, rekao je Lukjanov za list Vzgljad.

On smatra da Savet Evrope gubi smisao ukoliko u njemu nisu takve zemlje kao što su Rusija i Turska.

„Ukoliko tamo nisu države kao što su Rusija i Turska, postavlja se pitanje čime će se Savet Evrope baviti. Veći deo država su tamo članice EU i one sva ta pitanja koja se raspravljaju u Savetu Evrope mogu razmatrati unutar evropskih država”, smatra Lukjanov.

One thought on “Rusiji se vraća pravo glasa u Savetu Evrope

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com