Ruska država bi mogla da nacionalizuje Deripasku

Ruska država ne isključuje mogućnost privremene nacionalizacije kompanije Rusal, rekao je Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina.

„U stručnim krugovima sada su u opticaju različita gledišta o tome kako bi se moglo pomoći kompanijama i to (nacionalizacija) je jedna od njih. Naravno, tu treba uzeti u obzir mišljenje akcionara kompanije, vlasnika kompanije, kao i mogućnosti države“, rekao je Peskov.

U kompaniji Rusal nisu hteli da komentarišu otvaranje ove senzacionalne mogućnosti, ali je izvor blizak Olegu Deripaski za list Vedomosti rekao da u kompaniju Rusal predlog za privremenu nacionalizaciju nije stigao.

„Nacionalizacuja nije naš put“, rekao je Aleksandar Šohin, predsednik Ruskog udruženja privatnih preduzetnika.

On smatra da to rešenje za pomoć biznismenima, kojima su 6. aprila uvedene američke sankcije, otvara više pitanja nego što daje odgovora.

„Po kojoj ceni će se obaviti nacionalizacija? Po sadašnjoj ceni Rusala ili po dosankcionoj ceni? Gde će se uzeti pare za nacionalizaciju?Jer nacionalizacija nije eksproprijacija nego otkup. Može li se promenom vlasnika, u ovom slučaju prelaskom u državno vlasništvo, kompanija izbaviti od dejstva sankcija? Bez odgovora na ta pitanja ne bi trebalo žuriti s razmatranjem te opcije za rešenje problema“, rekao je Šohin.

Rusal, drugi po veličini proizvodjac aluminijuma na svetu,pod udarom je američkih sankcija, koje se 6.aprila uvedene suvlasniku te kompanije Olegu Deripaski lično, a proširene su čak na osam kompanija u kojima on ima udele, ali je kompanija pogodjena i povećanjem američkih carina na uvoz aluminijuma.

Cena akcije Rusala otad je prepolovljena, a niz partnera kompanije otkazao je poslove s njom.Rusal je jako smanjio izvoz aluminijuma, čija cena svakog dana obara nove rekorde i na nivou je najvećem u poslednjih šest godina.Tona aluminijuma trenutno se trguje po ceni od 2537$. Iako su kineski proizvodjaci jako povećali izvoz, strah od nestašice metala koji se široko koristi, recimo u automobilskoj i industriji konzervi, je ogromna, pa trgovci prave velike rezerve i dalje guraju cenu nagore.Trend je pogurala odluka norveške kompanije NorskHydro da,posle nekih nesporazuma, prepolovi proizvodnju u svom pogonu u Brazilu.

Deripaska je medju sedam ruskih oligarha, kako tvrdi Vašington,odnosno biznismena, kako tvrdi Moskva,kojima su sankcije uvedene jer podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina, a ovaj se navodno mešao u američke prefsedničke izbore na kojima je pobedio Donald Tramp. Zbog toga je Tramp odlučio da ih kazni?!

Mada mnogi smatraju da su ove ( i ne samo ove sankcije) zloupotreba političkih izgovora za potiskivanje s tržišta ekonomske konkurencije.Ništa više, ništa manje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com