Ruskim aviokompanijama i aerodromima državna pomoć od 125,5 milijardi rubalja

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije saopštila je da je 19 ruskih aviokompanija   dobilo 2,5 milijarde rubalja  pomoći iz drugog paketa državnih subvencija.

Najviše će u ovom paketu krajem avgusta, ili početkom septembra biti isplaćeno Aeroflotu – 1,4 milijarda rubalja.

Kako prenosi Komersant, ruskim aviokompanijama i aerodromima, koji su zbog spoljnih razloga morali da otkažu letove i vrate novac plaćen za karte, država je namenila 125,5 milijardi rubalja (prema današnjem kursu od 59,66 rubalja za evro, to je 2,1 milijarde evra)

Početkom avgusta aviokompanijama i aerodromima, koji su se kvalifikovali za ovu pomoć, isplaćeno je 54 milijarde rubalja.

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije više puta je posle 24.februara produžila tada uvedenu zabranu letova na 11 aerodroma u centralnom i južnom delu Rusije.

Zabrana važi i danas i odnosi se na aerodrome : Anapi, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Gelendzik, Krasnodar, Kursk, Lipeck, Rostov na Donu, Simferopolj i Elisti.

Evropska unija i SAD su, po početku ruske vojne intervencije u Ukrajini, zatvorili svoj vazdušni prostor za avione u vlasništvu svih pravnih i fizičkih lica iz Rusije.Pridružila im se većina članica NATO, ali i Švajcarska.

Evropska unuja je zabranila evropskim kompanijama isporuku, lizing, tehnički servis i osiguranje aviona iz Rusije.

Na ovu zabranu istom merom je odgovorila Rusija zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione iz 36 država medju kojima su članice EU i veći deo članica NATO.

Ove zabrane su imale ogroman uticaj na globalni  aviosaobraćaj – do mnogih destinacija stiže se zaobilaznim dužim putevima što produžava trajanje leta, povećava utrošak goriva i poskupljuje let.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com