SAD će Ukrajini isporučiti kasetne bombe

SAD, Rusija i Ukrajina nisu potpisnice Konvencije o upotrebi kasetnih bombi – SAD su donele odluku da Ukrajini, za potrebe tekuće kontraofanzive, isporuče kasetne bombe.

Na primer, nemački javni servis ARD tvrdi da kasetne bombe u rusko-ukrajinskom ratu već upotrebljavaju obe strane. Ipak se priznaje da dokaza da ruska strana upotrebljava kasetne bombe zasad nema.

Konvenciju o zabrani proizvodnje, skladištenje, upotrebe i prodaje kasetnih bombi potpisalo je 111 država, ona je doneta pre 15 godina.

Kakvo užasno dejstvo to oružje ima, a uglavnom pogađa civilno stanovništvo i smrtonosno se rasprskava na površini dva fudbalska igrališta – pamte gradjani Niša.

Komentatori su sada podsetili da su SAD u Laosu upotrebile 270 miliona malih kasetnih bombi od kojih 80 miliona nije eksplodiralo, što je posebno opasno za ljude.Laos se smatra teritorijom u svetu najviše bombardovanom kasetnom municijom, po glavi stanovnika.

Američki predsednik Džo Bajden je u intervjuu za „Fareed Zakaria GPS“, koji citira CNN, objasnio da je prihvatio predlog Ministarstva odbrane i doneo, kako je rekao, tešku ali privremenu  odluku o isporuci kasetnih bombi Ukrajini,  naime Ukrajini će se kasetna municija isporučivati dok vojna industrija ne obezbedi dovoljno artiljerijske municije od 155 milimetara. Komentatori u Moskvi su ocenili da se radi o privremenosti od godinu dana, toliko je potrebno za proizvodnju artiljerikske municije od 155 milimetara koje u skladišta više nema.

Ukrajina je odluku pozdravila, Moskva je najstrašnije osudila.

Ukrajinski predsednik Zelenski je ocenio da će isporuka kasetnih bombi „učiniti bližom pobedu Ukrajine nad neprijateljem i demokratije nad diktaturom“, ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjik je poručio da kasetne bombe „neće biti upotrebljene na zvanično priznatoj teritoriji Rusije“ i da će Ukrajina o njihovoj upotrebi voditi knjige i informacije o tome deliti s partnerima.

Ukrajina u „zvaničnu priznati teritoriju“ Rusije ne ubraja, na primer, Krim.

Rusija je ocenila da američka isporuka kasetnih bombi Ukrajini vodi daljoj eskalaciji sukoba i približava svet trećem svetskom ratu.

Farhan Hak, portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija izjavio je da generalni sekretar Antonio Gutereš podržava Konvenciju o zabrani proizvodnje, skladištenja i upotrebe kasetne municije.

Reakcije na odluku Vašingtona nisu bile jednoznačne ni medju američkim saveznicima u NATO, a ni unutar pojedinih od njih iako je Bajden u već pomenutom intervjuu rekao da se, pre nego što je doneo odluku, sa saveznicima konsultovao.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com