Samo još da Dubrovčani poveruju: Kreće gradnja Pelješkog mosta

U nedelju se u Dubrovniku održava drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika tog grada i župana Dubrovačko-neretvanske županije. Veliki su izgledi vladajućeg HDZ-a da u gradu od simboličkog značaja za svaku hrvatsku političku stranku popravi činjenicu da je u prvom krugu slabo prošao u najvećim hrvatskim gradovima, a najgore u Zagrebu.

Kandidat HDZ-a Mato Franković u drugom krugu će se za mesto gradonačelnika boriti sa Valentinom Dujmovićem iz Hrvatske narodne stranke. Nikola Dobroslavić iz HDZ-a kao gotovo duplo jači u prvom krugu ide u drugi krug borbe za župana sa Nikolom Grmojom iz Mosta.

Prihod dubrovačkog budžeta po stanovniku je 9.092 kune što je više čak i od prihoda koji ima Zagreb (8.102), a više nego  duplo veći prihod po stanovniku nego Splita (3.976 kuna) ili Rijeke (5.317 kune).

I baš  da se desi da danas, dva i po dana pred izbore, Evropska komisija odluči da objavi kako će u sredu odobriti evropsko učešće od 357 miliona evra u gradnji Pelješkog mosta koji bi trebalo da poveže južnu Dalmaciju i Dubrovnik sa ostatkom Hrvatske. Do sada je tu vezu presecao uzak pojas bosansko-hercegovačkog mora kod Neuma. Ukupna cena mosta, čija bi gradnja trebalo da počne ove jeseni, trebalo bi da košta 420 miliona evra što znači da Evropa obezbedjuje gotovo ceo iznos. Most bi trebalo da bude završen 2021. ili 2022. godine.

Danas anketirani Dubrovčani bili su skeptični. Gradnja mosta svečano je otvarana već tri puta, kažu, tako ih je iskustvo naučilo da vesti kako Pelješki most samo što nije započet ne veruju. Ali bi se jako obradovali ako se pokaže kao istinita.

Sem finansija, jedna od smetnji za gradnju Pelješkog mosta bilo je protivljenje Bosne i Hercegovine. Problem je rešen: most će biti visok 55 metara, tako da će brodovi iz BiH bez smetnje moći ispod njega da prodju na otvoreno more.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com