Samo za Zemunce: Ovako nije bilo ni za Marije Terezije!

Postojalala je ozbiljna opasnost da centar  Zemuna, koji Beogradu na nos nabija svoje nasleđe fine austrougarske varoši, padne u potpunu provinciju – ali neće.

Sređivanje, koje je u toku, nije zapamćeno.

Ispod skela svaki dan izranjaju zgrade koje vam se čini, iako tu živite decenijama, prvi put vidite.

 

Zgrada Konsultativno dijagnostičkog centra preko puta Zemunskog parka čisto se prosvetlila.

 

Nedavno je Klub matične kulture Zemuna izdao knjižicu uspomena stare Zemunke Marije Kulundžić, u kojoj su lepi redovi posvećeni zemunskim kafanama:

„Zemun je imao mnogo kafana u doba moje mladosti. U Bežanijskoj ulici bile su ‘Zlatna kruna’, ‘Kraljević Marko’, ‘Župa’, ‘Majdaker’, ‘Fićur’, ‘Bačvanin’. U Glavnoj ulici bio je ‘Grand hotel’, sa barskim programom, i hotel ‘Central’, koji je imao vrlo lepu baštu sa muzikom. Tu su Zemunci rado dolazili u letnjim večerima da nešto dobro pojedu i popiju, pa i zaigraju“.

Što jes’, jes’, jedna od stvari  kojima se Zemun može podičiti i sada su kafane. Ali, i stari Zemunci će se pomučiti da se sete kad se  u Glavnoj ulici hotel „Grand“ pretvorio u Bazar, a kad je „Central“ poslednji put bio hotel.

Uglavnom, neko je ‘gore’, što bi se reklo, odlučio da je dosta čekanja da se okončaju svi stečajevi i ostale restitucuje,  i da potpuno propalu zgradu nekadašnjeg hotela „Central“ bar spolja treba prilagoditi činjenici da se ona nalazi u samom centru Zemuna. Tako da je i doterivanje zgrade bivšeg hotela „Central“ u toku.

U starom jezgru Zemuna, medjutim, još ima zgrada koje više ne mogu da čekaju svoje skele spasa.

Za ovu biste zgradu, u Ulici dr Petra Markovića, pomislili da je neki centar za talentovanu decu ili nešto drugo romantično u svakom slučaju, ali je Vazduhoplovno medicinski centar Vojske Srbije. Kako god bilo, šteta je da propadne.

 

Ova kuća u blizini Zemunske bolnice detaljno je propala, kako je s ljubavlju za svaki detalj svojevremeno očigledno pravljena.

Verovatno je privatno vlasništvo, ali je u svakom slučaju tužno što je propala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com