Sandžak postoji i postojaće?

Postoji li Sandžak i dozvoljava li Ustav Srbije da se to pitanje postavlja u Narodnoj skupštini Republike Srbije?

Pošto su albanska i bošnjačka manjina praktično jedina parlamentarna opozicija vladajućoj koaliciji u Srbiji, teme iz domena nacionalnih manjina izoštravaju se u skupštinskoj raspravi kao jedini i najveći problem aktuelne vlasti. I Srbije.

Đorđe Milićević, poslanik SPS-a, oštro je reagovao zbog pominjanja geografske odrednice Sandžak u skupštinskoj diskusiji, pa se zapitao da li su svi poslanici podneli zakletvu na Ustav i podsetio da u tom istom Ustavu ne postoji nikakav Sandžak nego samo Raška oblast!

Na Ustav Srbije se promptno  pozvao i poslanik „Ujedinjene doline – SDA Sandžak“ Enes Imamović citirajući član koji dozvoljava formiranje novih autonomnih pokrajina.

„Ja sam dokaz da Sandžak postoji. Vi nama ne možete osporiti pravo da se borimo da Sandžak postane ustavna kategorija… Nije moje vreme isteklo, moje vreme tek dolazi. Gledaćete vi mene još“, saopštio je Imamović zbilja povišenim tonom.

Pa ga je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao da ton upriliči Ustavu, ali i da poštuje proceduru za promene teritorijalne organizacije Srbije o kojoj Ustav jasno govori.

Poslanik Jahija Ferhatović (Stranka pravde i pomirenja) je zatim rekao: „Kao što je istina da postoji Sandžak, istina je da postoji Raška oblast, istina je da postoji Srbija. Istina je da mi baštinimo više identiteta“.

Ferhatović je pledirao za rešenje problema kompromisima a na dobro svih građana, za koje je najbitnije da bolje žive, i istakao da je i njegova stranka za Sandžak, ali bez narušavanja integriteta Srbije i Crne Gore.

A onda se javio Dragan Marković Palma i odlučno vratio diskusuju na početak: Sandžak ne postoji nego Raška oblast i – tačka.

Onda se za reč opet javio Enes Imamović…

A na dnevnom redu su bili propisi iz finansijske oblasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com